Home » 3×3-basketbalsters uitgeschakeld op OKT, mannen ongeslagen naar halve finales

3×3-basketbalsters uitgeschakeld op OKT, mannen ongeslagen naar halve finales

NOS Sport

De Nederlandse 3×3-basketbalsters zijn er niet in geslaagd om een ticket voor Parijs te bemachtigen op het tweede olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in het Japanse Utsunomiya. De vrouwen werden in de groepsfase uitgeschakeld.

Het Nederlandse viertal verloor op de tweede dag kansloos met 22-9 van Canada. De 21-7 zege op Kenia in de laatste groepswedstrijd was onvoldoende om de halve finales te bereiken.

De Nederlandse mannen zitten wel bij de laatste vier. Zij wonnen ook hun laatste groepsduel door Brazilië overtuigend met 22-15 opzij te zetten.

Het OKT in Utsunomiya is de tweede kans voor de 3×3-teams om een ticket voor de Olympische Spelen binnen te halen. Alleen de winnaar van het toernooi plaatst zich voor Parijs. Over twee weken volgt bij een OKT in Hongarije de laatste kans.

Sterke tweelingzussen

De Nederlandse vrouwen, die het OKT in Japan met een knappe zege op Australië waren begonnen, zaten tegen Canada geen moment in de wedstrijd. Oranje had het geen antwoord op het sterke spel van de Canadese vrouwen die met de tweelingzussen Katherine en Michelle Plouffe de twee beste 3×3-sppelsters van de wereld in huis hebben.

De Nederlandse vrouwen bij de wedstrijd tegen Canada

Door daarna met 21-7 van Kenia te winnen, waren Noor Driessen, Loyce Bettonvil, Zoë Slagter en Janis Boonstra afhankelijk van het laatste groepsduel tussen Canada en Australië. Dat pakte door de 21-16 van de Australische vrouwen verkeerd uit voor Nederland, dat op basis van het aantal gescoorde punten als derde eindigde in groep B.

De Oranje-mannen trokken de goede lijn van de eerste dag wel door. Na Puerto Rico en Litouwen moest nu Brazilië eraan geloven in groep A. Jan Driessen, Dimeo van der Horst, Arvin Slagter en Worthy de Jong kwamen al snel op 5-1 en hielden die voorsprong daarna probleemloos vast. De Jong (10 punten) eindigde voor het derde duel op rij in de dubbele punten.

De Nederlandse mannen staan zondagochtend om 11.20 in de halve finale tegen Mongolië, de nummer 2 uit groep B.