KPN en pensioenfonds ABP gaan samenwerken op het gebied van acquisitie en beheer van passieve infrastructuur voor mobiele netwerken. Ongeveer 3.800 mobiele zendmasten en daklocaties van KPN, NOVEC en Open Tower Company worden ondergebracht in een nieuwe onderneming en blijven toegankelijk voor de verschillende mobiele operators en andere frequentiegebruikers.

Joost Farwerck, CEO KPN: “We hebben de afgelopen jaren met ons mobiele netwerk een hele goede positie opgebouwd. Deze willen we naar de toekomst toe behouden en verder uitbouwen, ook met het oog op het alsmaar groeiende dataverkeer. Met deze samenwerking krijgen we meer grip en flexibiliteit op een groot aantal locaties van onze mobiele infrastructuur en realiseren we tegelijkertijd een duurzamer kostenmodel. Daarom bundelen we samen met ABP de krachten en wordt een portefeuille van zo’n 3.800 zendmasten en daklocaties verspreid over heel Nederland samengevoegd zodat meer slagkracht en synergievoordelen ontstaan.”

Harmen van Wijnen, bestuursvoorzitter ABP: “Wij beleggen graag in Nederland om de economische groei en werkgelegenheid te stimuleren en belangrijke infrastructuurprojecten tot stand te brengen. Via deze samenwerking met KPN versterken we de Nederlandse mobiele netwerken. Tegelijkertijd levert deze belegging een aantrekkelijk rendement op en daarmee is deze samenwerking op meerdere terreinen van betekenis voor onze pensioendeelnemers. Zo bouwen we niet alleen aan een goed pensioen maar ook aan goede mobiele en digitale bereikbaarheid in ons land.”

De infrastructuur was voorheen eigendom van KPN, NOVEC (eigendom TenneT) en Open Tower Company (eigendom NOVEC en ABP). De nieuwe onderneming krijgt een eigen bestuur dat verantwoordelijk is voor de exploitatie van de passieve infrastructuur met eigen zendmasten en locaties op hoogspanningsmasten en daken. ABP wordt bij deze transactie vertegenwoordigd door haar vermogensbeheerder APG. Deze aankondiging is nog onder voorbehoud van goedkeuring door de ondernemingsraad en de toezichthouder.

Door -Redactie-