Home » Berlijn wil ‘strategisch minderheidsbelang’ in netbeheerder TenneT Duitsland

Berlijn wil ‘strategisch minderheidsbelang’ in netbeheerder TenneT Duitsland

Berlijn wil ‘strategisch minderheidsbelang’ in netbeheerder TenneT Duitsland

De Duitse regering blijft praten met Nederland over de mogelijke aankoop van een minderheidsbelang in het Duitse deel van netbeheerder TenneT.

Dat zei de Duitse staatssecretaris voor Energie Philipp Nimmermann op een conferentie in Frankfurt. “We hebben de Nederlandse regering geïnformeerd dat we geïnteresseerd zijn in een strategisch minderheidsbelang.”

Hij legde uit dat dat een belang van 25 procent plus één aandeel kan zijn, maar ook een “constructie met vetorechten” kan zijn. Onlangs werd bekend dat de onderhandelingen tussen Duitsland en Nederland over de volledige verkoop van TenneT Duitsland waren mislukt.

Nederland wil opbrengst van verkoop Duitse tak TenneT steken in eigen stroomnet

TenneT beheert het hoogspanningsnet van Nederland, maar ook duizenden kilometers aan hoogspanningskabels in Duitsland. Den Haag zou dat Duitse deel graag verkopen, om van de opbrengst de uitbreiding en verzwaring van de Nederlandse onderdelen te betalen.

Dat is een flinke kostenpost. Vorig jaar investeerde Tennet ongeveer 1 miljard euro in het stroomnet. In de investeringsplannen van de netbeheerder loopt dit jaarlijkse bedrag op tot 4 miljard euro in 2033.

TenneT

Het ministerie van Financiën is samen met TenneT bezig alternatieven op een rijtje te zetten. Het verwacht de Tweede Kamer daar na de zomer nader over te informeren, laat een woordvoerder weten.

Vorige maand bleek dat een volledige verkoop van de Duitse tak voor Berlijn financieel niet haalbaar is. De Duitse regering kampt door een rechterlijke uitspraak met een begrotingsgat van 60 miljard euro.

Eerder werd bekend dat een beursgang of een al dan niet gedeeltelijke verkoop tot de opties behoren die worden verkend. Als dat niet op korte termijn lukt, zal de overheid er zelf met een kapitaalinjectie voor moeten zorgen dat TenneT kan blijven investeren. De mislukte verkoop aan de Duitsers zorgde al voor een tegenvaller van 1,6 miljard euro op de begroting voor dit jaar.

LEES OOK: Stroomtekort dreigt na 2030: ‘Overheid moet niet langer wachten met plan’