Home » Bijna 200.000 huizen zijn meer dan €1 miljoen waard: deze gemeenten hebben de meeste miljoenenwoningen

Bijna 200.000 huizen zijn meer dan €1 miljoen waard: deze gemeenten hebben de meeste miljoenenwoningen

Bijna 200.000 Nederlandse woningen zijn 1 miljoen euro of meer waard, meldt marktonderzoeker Calcasa. Dat zijn er veertien keer zoveel als in 2013, toen er slechts 14.000 miljoenenwoningen waren. Inmiddels bestaat ruim vier procent van de Nederlandse koopwoningvoorraad uit miljoenenwoningen.

De explosieve stijging van het aantal miljoenenwoningen startte in 2020, toen er zo’n 60.000 waren. Dat groeide tot 2022 naar 195.000, wat neerkomt op een gemiddelde stijging van bijna vijftig procent per jaar.

De enorme toename is toe te schrijven aan de gekte op de woningmarkt: bestaande koopwoningen werden in die jaren gemiddeld twintig procent per jaar duurder.

Het aantal miljoenenwoningen in Nederland is per 2020 enorm toegenomen.
Calcasa

In 2023 vlakte de groei af: er kwamen 2.000 miljoenenwoningen bij. Dat is een stijging van ruim één procent ten opzichte van het jaar ervoor, schrijft Calcasa in zijn jaarverslag over de markt voor miljoenenwoningen.

In dat jaarverslag is ook te lezen dat de gemiddelde waarde van een miljoenenwoning in 2023 ongeveer gelijk is gebleven met 1,35 miljoen euro. De woningkoper betaalde vorig jaar wel iets minder per vierkante meter dan in 2022. De prijs per vierkante meter van een miljoenenwoning daalde namelijk van 6.600 euro naar 6.500 euro.

Amsterdam spant de kroon met miljoenenwoningen

De gemeente met de meeste miljoenenwoningen blijft Amsterdam. Hier vind je ongeveer 20.000 woningen die minimaal een miljoen euro waard zijn. Den Haag volg met ongeveer 10.000 miljoenenwoningen. Rotterdam, Gooise Meren en Utrecht hebben alle drie ongeveer 5.000 woningen van een miljoen euro of meer.

Procentueel ziet de toplijst er heel anders uit. Koploper is Bloemendaal, waar ongeveer de helft van de woningen een miljoen euro of meer waard is.

De complete top vijf bestaat uit Laren (45 procent), Blaricum (41 procent), Wassenaar (40 procent) en Heemstede (36 procent). Geografisch gezien valt vooral de strook gemeenten tussen Utrecht en het Gooi op.

De meeste miljoenenwoningen vind je tussen Utrecht en het Gooi

De meeste miljoenenwoningen vind je tussen Utrecht en het Gooi
Calcasa

Duurste straat van Nederland: Konijnenlaan in Wassenaar

Met een gemiddelde woningwaarde van 3,1 miljoen euro blijft de Konijnenlaan in Wassenaar de duurste straat in Nederland. De meeste miljoenenwoningen in één straat staan aan de Keizersgracht in Amsterdam, waar bijna zeshonderd huizen minimaal een miljoen waard zijn.

Waar je nog meer veel miljoenenwoningen in dezelfde straat vindt? Amsterdam, want de top vijf van straten bestaat verder uit de Prinsengracht, Valeriusstraat, Herengracht en Johannes Verhulststraat. In deze straten vind je tussen de 250 en 500 woningen die een miljoen of meer waard zijn.

LEES OOK: Gemiddelde huizenprijs stijgt komende maanden naar record tot boven de €445.000, verwacht ING