Home » Brian Benjamin start per direct als Technisch Directeur bij de Nederlandse Basketball Bond.

Brian Benjamin start per direct als Technisch Directeur bij de Nederlandse Basketball Bond.

De passie van Brian Benjamin voor basketball is de afgelopen 35 jaar tot uiting gekomen in diverse rollen. Als speler in 5-5 basketball was hij actief in de Nederlandse eredivisie en voor de nationale ploeg. Daarna volgde een succesvolle loopbaan als coach in de eredivisie (vrouwen en jeugd), bij nationale jeugdteams en in 3×3, waar hij dit jaar de overstap maakte van bondscoach bij de mannen naar programmamanager. Met zijn bevlogenheid is Benjamin medeverantwoordelijk voor de sterke ontwikkeling van 3×3 basketball, waarin Nederland tot de wereldtop behoort. Als coach van de mannen was hij betrokken bij de zilveren WK-medailles (2017 en 2018) en de vijfde plaats op de Olympische Spelen in Tokyo. Met Benjamin als programmamanager 3×3 kwamen daar dit jaar nog drie internationale prijzen bij: zilver (vrouwen) en brons (mannen) bij de FIBA 3×3 Europe Cup en brons voor de vrouwen bij de FIBA 3×3 U23 World Cup.

Benjamin heeft enorm veel zin om in zijn nieuwe rol bij de NBB aan de slag te gaan. “De functie van Technisch Directeur biedt mij de mogelijkheid om een impuls te geven aan de ontwikkeling van basketball in de volle breedte”, zegt Benjamin. “Mijn ambitie is om net als bij 3×3 een succesvolle strategie en aanpak te ontwikkelen, waarbij we door een goede afstemming van doelen en middelen onze sportieve ambities bij zowel de mannen en vrouwen kunnen realiseren.”

Hij ziet op korte termijn de ontwikkeling van het Masterplan Basketball voor de periode 2023-2032 en de uitvoering daarvan de komende jaren als zijn belangrijkste taak. In zijn nieuwe functie is Benjamin eindverantwoordelijk voor de topsportambities van de NBB: Met 5-5 aansluiting vinden bij de Europese top, met 3×3 wereldtop blijven, de talentontwikkeling verder verbeteren en de rolstoelteams op het hoogste niveau laten presteren.

Maarten Hoffer, Algemeen Directeur van de NBB, is blij met de aanstelling van Benjamin. Hoffer: “Ik ben verheugd dat Brian het Nederlandse basketball en onze organisatie in zijn nieuwe rol gaat versterken. Hij brengt een bijzondere mix van succes op alle niveaus, een zeer diverse basketball-achtergrond en een sterke persoonlijkheid die ons gaat helpen om de ambities in onze tosportprogramma’s te verwezenlijken.”

Als Technisch Directeur gaat Brian Benjamin aan de slag met een team van ervaren collega’s. Naast de functie van Technisch Directeur komen er twee programmamanagers binnen de topsportorganisatie. Patrick Kathmann, die na een jaar werkzaam te zijn geweest als (ad interim) Technisch Directeur en zich mede heeft ingezet om de Topsportorganisatie opnieuw in te richten, wordt aangesteld als programmamanager voor 5-5, de Orange Lions Academy en rolstoelbasketbal. Hierdoor blijft de kennis en expertise van Kathmann behouden voor het Nederlandse basketball. De tweede programmamanager zal Benjamin opvolgen als programmanager 3×3, waarvoor de zoektocht inmiddels is gestart.

Dat basketball in Nederland een groei doormaakt, is op veel fronten merkbaar. Goede en mooie initiatieven van de basketbalverenigingen tijdens coronatijd hebben ervoor gezorgd dat basketball ook in 2022, ondanks lange wachtlijsten, sterk stijgende ledenaantallen blijft hebben. Tegelijkertijd groeit het olympisch geworden 3×3 basketball succesvol verder, getuige het zilver (vrouwen) en brons (mannen) dit jaar bij de FIBA 3×3 Europe Cup (foto hierboven) en het brons voor de vrouwen recent bij de FIBA 3×3 U23 World Cup.

Daarnaast is in september van dit jaar samen met de stichting 3X3 Unites een zeer succesvolle World Tour in Utrecht georganiseerd, de allereerste op Nederlandse bodem. Het eerste seizoen van de BNXT League, een samenwerking tussen Belgische en Nederlandse topploegen, was een groot succes. In september deed het Nederlands 5-5 mannenteam pas voor de tweede keer in 31 jaar mee aan EuroBasket, hoewel er helaas geen wedstrijd in de poule werd gewonnen. En voeg daar ook nog maar aan toe dat de Nederlandse rolstoelbasketbalteams regerend Europees kampioen zijn en de vrouwen in Tokyo zelfs de Paralympische troon hebben bestegen.