Home » Btw-stijging ‘drama voor gezondheid’: één op de vijf zegt sportschool op

Btw-stijging ‘drama voor gezondheid’: één op de vijf zegt sportschool op

Btw-stijging ‘drama voor gezondheid’: één op de vijf zegt sportschool op

De geplande btw-verhoging voor de sportsector van het nieuwe kabinet blijkt desastreus voor de gezondheid van duizenden Nederlanders. Veel mensen vinden een prijsverhoging van 12 procent de druppel. Ruim 20 procent zegt niet meer naar de sportschool te gaan, blijkt uit het Hart van Nederland-panel. En veel Nederlanders zeggen minder te gaan sporten.

Het ging twee weken lang bijna nergens anders over: de btw-verhoging van het toekomstige kabinet op boeken en voor de cultuursector. Maar deze week kwam pas naar voren dat ook de sportsector onder de belastingverhoging valt. Sportscholen, zwembaden, alle sportclubs die niet bij een vereniging zijn aangesloten, worden getroffen door de btw-verhoging.

Nederlanders gaan zo’n 12 procent meer betalen voor een abonnement op de sportschool. Het platform Ondernemende Sportaanbieder maakt zich zorgen. Zij verwachten dat honderdduizenden Nederlanders zullen stoppen met sporten.

‘Drama voor gezondheid’

En ook Cees Arendse heeft die zorgen. De sportschooleigenaar spreekt van een heel raar plan. “Zeker als je ziet welke onderzoeken naar boven komen met pre-diabetes en de enorme toename aan obesitas”, zegt hij tegen Hart van Nederland. “Op lange termijn is dit desastreus, een drama voor de gezondheid.”

Ook sporters in zijn sportschool denken er zo over. “Niemand kan dit betalen, alleen de rijke mensen. Ik zou stoppen”, zegt een sportster. “Je wil mensen die het minder goed hebben ook aan het sporten hebben, in verband met overgewicht. Dus ik snap dit niet zo goed”, zegt een ander.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Een op de vijf stopt

En die zorgen blijken niet onterecht. Want uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel blijkt dat 20 procent van de sporters niet meer van plan naar de sportschool te gaan als de btw-verhoging doorgezet wordt. Nog eens 36 procent geeft aan minder te gaan. Sommige fanatieke sporters laten zich niet afschrikken, 38 procent zegt gewoon extra te betalen.

Meer dan de helft van de sporters van het panel zegt dus dat de btw-verhoging impact heeft op hoe vaak zij naar de sportschool of het zwembad gaan.

Ontvang onze nieuwsbrief

Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.