Home » ‘Bunq-medewerkers bekeken rekeningen van klanten en geliefden’

‘Bunq-medewerkers bekeken rekeningen van klanten en geliefden’

‘Bunq-medewerkers bekeken rekeningen van klanten en geliefden’

Nagenoeg alle medewerkers van de al eerder in opspraak geraakte onlinebank Bunq kunnen makkelijk bankgegevens van klanten bekijken. Het bespioneren van bijvoorbeeld geliefden kwam daardoor voor. Het heeft tot misbruik geleid, aldus NRC.

En dat terwijl Bunq juist in haar regels heeft staan dat medewerkers “persoonlijke informatie met de grootste zorgvuldigheid en in overeenstemming met de privacywetten behandelen”.

Bunq in het nieuws

Bunq kwam onlangs in het nieuws nadat NOS en NRC hadden onthuld dat phishingaanvallen vaak succesvol zouden zijn en dat gedupeerde klanten moeilijk in contact konden komen met de jonge bank. Naar aanleiding daarvan nam de bank extra maatregelen. Ook hebben ze beloofd, hoewel dat even duurde, gedupeerde klanten te zullen compenseren. In de video hierboven vertellen Gabrielle en Nico over hun ervaringen.

Het is ook een overtreding van de bankierseed wanneer iemand zonder goede reden de gegevens van iemands rekening bekijkt. Zoiets kan tot ontslag leiden en ook kan de betrapte medewerker voor de Tuchtcommissie Banken worden gesleept. Het is dan mogelijk dat als straf een beroepsverbod wordt uitgedeeld, eventueel met een boete erbij.

Datespionage

De bank heeft nog nooit iemand voor de Tuchtcommissie laten komen voor het begluren van een rekening, zegt een woordvoerder van Stichting Tuchtrecht Banken. Andere banken zoals ING, ABN en Rabobank hebben dit wel gedaan, in de afgelopen vijf jaar 43 keer om precies te zijn.

NRC sprak vier (oud-)werknemers voor het artikel die zonder enige vorm van toestemming de rekeningen van anderen bekeken. Een van hen bekeek rekeningen van collega’s om na te gaan hoeveel die verdienden. Een ander bespioneerde een date, die bleek samen te wonen en al een relatie had.

Bunq is door NRC om een reactie gevraagd. Die zegt daarop: “Als dat waar is, betekent dit dat zij hun belofte en verantwoordelijkheden ernstig hebben geschonden.” Ze hebben bij de krant om de gegevens van de medewerkers gevraagd, maar die heeft NRC niet gegeven omwille van de bronbescherming.

Wil jij Hart van Nederland op het startscherm van je telefoon?

Ben jij fan van de website van Hart van Nederland en wil je die standaard op het startscherm van je telefoon? Dat kan! Op deze manier download je Hart van Nederland op iOS of Android en heb je altijd een icoontje op je startscherm staan, net als andere nieuwsapps.