Home » Doelpunt Simons afgekeurd, Koeman brengt ook Weghorst • Frankrijk dringt aan in slotfase

Doelpunt Simons afgekeurd, Koeman brengt ook Weghorst • Frankrijk dringt aan in slotfase

Doelpunt Simons afgekeurd, Koeman brengt ook Weghorst • Frankrijk dringt aan in slotfase

NOS VoetbalAangepast

Het is de achtste speeldag van het EK voetbal in Duitsland. Oranje komt vandaag in actie tegen Frankrijk.

Pushberichten op je smartphone ontvangen van dit liveblog? Klik dan op het belletje.

NED-FRA | 89′ Nederland bibbert

Net leek hij nog geblesseerd, nu gaat Rabiot er als een speer vandoor. De onvermoeibare Fransman zorgt voor een gevaarlijke aanval, maar zijn lage voorzet komt niet bij een teamgenoot. Bibberen voor Oranje, maar het eind is in zicht.

De blessuretijd bedraagt vijf minuten.

NED-FRA | 85′ Tempo omlaag

De wissels brengen voorlopig vooral veiligheid en zekerheid. Het tempo vloeit uit de wedstrijd, Frankrijk heeft de controle met veel balbezit. Nemen beide ploegen genoegen met een gelijkspel? Of komt er nog dat ene moment?

NED-FRA | 79′ Ook Weghorst valt in

Depay gaat naar de kant, Koeman brengt Weghorst! Kan hij weer wat hij in Hamburg ook deed tegen Polen?

Ook Frankrijk heeft inmiddels gewisseld. Daar zijn Coman en Giroud in de ploeg gekomen voor Thuram en Dembélé.

NED-FRA | 73′ Drie wissels

Koeman grijpt in met drie wissels. Wijnaldum, Veerman en Geertruida komen het veld in. Frimpong, Schouten en Simons worden gewisseld.

NED-FRA | 71′ VAR bevestigt: buitenspel

Het duurde even, maar helaas. Het doelpunt gaat niet door. Dumfries stond buitenspel en hinderde keeper Maignan bij het doelpunt van Simons.

Wat een pech voor Oranje: treffer Simons afgekeurd wegens buitenspel Dumfries

NED-FRA | 69′ Doelpunt Nederland afgekeurd

Xavi Simons scoort en Nederland juicht. Op de tribunes barst de vreugde los, maar de vlag gaat omhoog. Dumfries lijkt hinderlijk buitenspel te hebben gestaan.

De VAR kijkt alles nog eens goed terug.

Dumfries staat buitenspel en hindert Maignan

NED-FRA | 65′ Redding Verbruggen

Frankrijk combineert vrijuit, het Nederlandse middenveld kan er weinig tegen doen. Uit een pass van Kanté lijkt Griezmann te kunnen scoren, Verbruggen zit er goed tussen en voorkomt de 0-1.

Langs de lijn weet Koeman het ook: Nederland heeft nieuwe energie nodig. Er lijkt een wissel in aantocht.

Verbruggen houdt Oranje op de been bij grote kans Griezmann

NED-FRA | 63′ Kopkans Tchouaméni

Nederland krijgt steeds meer moeite om de Fransen op afstand van het doel te houden. Dembélé sticht gevaar met een strakke voorzet, Tchouaméni wint het kopduel van De Vrij, maar kopt net over het doel.

NED-FRA | 60′ Thuram schiet naast

De Fransen zetten weer wat meer druk en dat levert een kans op. Spits Thuram haalt uit vanaf de rand van de zestien. Verbruggen hoeft niet in actie te komen, de bal gaat ruim naast zijn doel.

NED-FRA | 55′ Vrije trap Nederland

Simons wordt omver gelopen door Dembélé, vrije trap voor Oranje. De bal ligt op 25 meter van het doel en Depay eist de bal op, maar schiet in de muur. Nederland blijft drukken en hoopt nog een kans af te dwingen, maar Frimpong dribbelt de bal dan onfortuinlijk over de achterlijn.

NED-FRA | 52′ Afzwaaier Kanté

Nog niet veel actie voor beide goals in de eerste minuten na rust. Kanté probeert het maar eens van afstand, de ervaren Fransman schiet hoog over.

NED-FRA | 50′ Veel warmlopers

Volop beweging langs de lijn aan het begin van de tweede helft. Bij Nederland lopen Bergwijn, Malen, Maatsen, Weghorst, Veerman en Wijnaldum warm.

Aan Franse zijde maken onder meer Barcola en Camavinga zich klaar voor een eventuele invalbeurt.

NED-FRA | 46′ Tweede helft

De wedstrijd wordt hervat zonder wijzigingen. Nederland en Frankrijk gaan verder met dezelfde elf spelers.

NED-FRA | 45+1′ Rust: 0-0

Via Frimpong, al in de eerste minuut, en Gakpo werd Nederland gevaarlijk. Daarna nam Frankrijk de wedstrijd in handen. Oranje kwam een paar keer goed weg, Rabiot en Griezmann verprutsten samen de grootste kans.

Over een kwartier verder.

NED-FRA | 41′ Frankrijk dringt aan

Vrije trap op een mooie plek voor Frankrijk, na een overtreding van Van Dijk op Dembélé. Griezmann gaat achter de bal staan, hij heeft de kruising in het vizier. Dan moet hij wel wat hoger schieten, want de bal komt niet langs de viermansmuur van Oranje. Van Dijk kopt de bal over de achterlijn.

Gakpo ruimt even later op uit de corner. Nederland staat in deze fase aardig onder druk, maar houdt stand.

NED-FRA | 32′ Geel Schouten

Frankrijk krijgt steeds meer grip op de wedstrijd, en daarmee ook druk op Nederland. Simons besluit zich ver terug te laten zakken om de bal te gaan halen. Als de aanval vervolgens mislukt, moet Schouten een overtreding maken. Hij krijgt de eerste gele kaart van de wedstrijd.

NED-FRA | 28′ Thuram poeiert over

Nu weer gevaar van Frankrijk, Thuram snelt weg, al lijkt het buitenspel. Het maakt niet veel uit, de spits van dienst schiet uit lastige hoek over.

NED-FRA | 26′ Gakpo bereikt Depay net niet

Het tempo leek even te zakken, maar dan stoomt Nederland weer vooruit. Het ziet er veelbelovend uit, maar Gakpo besluit deze keer niet zelf te schieten en zoekt Depay. Zijn pass op de spits komt net niet aan, kans verkeken.

Cody Gakpo op snelheid

NED-FRA | 17′ Schot Gakpo

Ook Nederland valt nog aan, het golft op en neer. Gakpo probeert het met een gevaarlijk schot van afstand. De stuit onderweg maakt het moeilijk voor Maignan, maar de Franse doelman heeft een antwoord.

NED-FRA | 14′ Nederland ontsnapt!

Frankrijk laat een enorme kans onbenut. Na een slim hakje van Thuram duikt Rabiot op vlak voor het Nederlandse doel. Hij lijkt zelf te kunnen scoren, maar legt al vallend af op Griezmann. Maar ook die is niet helemaal in balans en krijgt de bal net achter zich.

Even later krijgt Griezmann een herkansing, maar schiet op aangeven van Kanté naast.

Oranje ontsnapt: Griezmann heeft hem voor het intikken, maar mist

NED-FRA | 8′ Simons en Depay

Xavi Simons en Memphis Depay weten elkaar goed te vinden in het hart van de aanval. Met handig voetenwerk bereikt Simons de spits, maar Depay zit in de tang bij verdediger Saliba. Die vast lijkt te houden, maar hij maakt net geen overtreding.

Dat wordt vanavond trouwens allemaal beoordeeld door Anthony Taylor, de Britse arbiter van dienst.

NED-FRA | 4′ Verbruggen is scherp

Het antwoord van Frankrijk komt al snel. Griezmann geeft een waarschuwing af met een schot van afstand. Verbruggen heeft het allemaal goed in de gaten, maakt zich lang en tikt de bal over de lat.

Kansen aan beide kanten zo vroeg in de wedstrijd. Wat een lekker begin.

NED-FRA | 1′ Kans Frimpong

Bijna de droomstart voor Oranje. Frimpong gaat er op snelheid vandoor en zoekt de verre hoek. Keeper Maignan strekt zich en tikt de bal nog net voor de paal langs over de achterlijn.

Theo Hernández blijft liggen na die aanval van Nederland, maar de Franse verdediger kan verder. De hoekschop, genomen door Depay, wordt weggekopt.

Bijna droomstart Oranje: flinke kans Frimpong in eerste minuut

NED-FRA | 1′ Nederland trapt af

De wedstrijd is begonnen!

Lukt het Oranje om goede zaken te doen met het oog op de achtste finales? Of is Frankrijk, net als in zeven van de laatste acht ontmoetingen, te sterk?

Volksliederen en minuut applaus

De Marseillaise en het Wilhelmus hebben geklonken in Leipzig. Ook voor deze wedstrijd wordt een minuut geapplaudisseerd voor de overleden Gerhard Aigner, voormalig secretaris-generaal van de UEFA. En dan is alles en iedereen er klaar voor.

Bijzondere vooruitblik in de middencirkel

Tijdens de warming-up van Nederland-Frankrijk in de middencirkel: wat een plek om vooruit te blikken op dit EK-duel met enkelvoudig international Frank Verlaat, die goede herinneringen heeft aan Leipzig en in het Franse voetbal.

Verlaat blikt in de middencirkel vooruit op Nederland-Frankrijk

Bekijk hier het interview met Koeman voor de wedstrijd

Koeman: ‘Wilde eigenlijk met zelfde elf starten’

Koeman: ‘Gun Xavi een geweldige wedstrijd’

Koeman hoopt zich met zijn wijzigingen niet alleen te wapenen tegen de kracht van Frankrijk, maar wil aanvallend verrassen. Hij rekent daarbij ook op Xavi Simons, die op voor hem bekend terrein speelt in Leipzig.

“Ja, tuurlijk. Wat je iedere speler gunt, is een geweldige wedstrijd. Misschien is dit net een duwtje in de rug voor hem. Ook de positie, met net iets meer vrijheid. Hij werkt er heel hard voor, dus ik gun het hem van harte.”

Xavi Simons

Koeman: ‘Hernández is snel, Frimpong sneller’

Met Jeremie Frimpong op de rechterflank wapent Oranje zich tegen Theo Hernández, de sneltrein die op linksback staat bij Frankrijk.

“Hij is gewend om op de rechterkant mee te verdedigen”, zegt Ronald Koeman over Frimpong. “Dus hij moet gewoon de linksback Hernández afstoppen en met hem meegaan. In de omschakeling en bij een tegen een… Hernández is heel snel, maar volgens mij is Frimpong nog sneller.”

Koeman zet Reijnders op plek Veerman met oog op Griezmann

Bondscoach Ronald Koeman geeft uitleg over zijn opstelling van vanavond.

“In eerste instantie had ik in mijn hoofd om dezelfde elf te laten staan. Maar we hebben een selectie waar het dichtbij elkaar zit, en dat we per positie iets kunnen veranderen dat iets anders brengt.” Koeman brengt met Jeremie Frimpong “met name nog meer snelheid”.

Dat Joey Veerman op de bank zit, heeft volgens de bondscoach niet te maken met zijn mindere spel in de eerste wedstrijd. “Totaal niet. Hij had tegen Polen wat meer balverlies dan we van hem gewend zijn. Maar het heeft puur te maken met de rol ten opzichte van Griezmann. Dat heb ik willen veranderen met Reijnders.”

Door de komst van Frimpong (23) in plaats van Veerman (25) is Oranje nog iets jonger dan zondag. 27 jaar en 39 dagen, het op-één-na jongste Oranje op een EK deze eeuw.

Het masker waarmee Mbappé eventueel zal invallen

Zo ziet het masker eruit waarmee Mbappé eventueel zal invallen. De spits brak zijn neus in de vorige groepswedstrijd tegen Oostenrijk en begint vanavond op de bank. Het masker in de kleuren van de Franse vlag waarmee hij op de training verscheen, kwam niet door de keuring van de UEFA.

Oostenrijk wint verdiend met 1-3 van Polen. Daarmee komt Oostenrijk nu in punten gelijk met Nederland.

Arnautovic schiet Oostenrijk vanaf de stip richting zege op Polen

Opstelling Frankrijk: Mbappé op de bank

Kylian Mbappé zit, zoals verwacht, op de bank bij Frankrijk. Bondscoach Didier Deschamps neemt (nog) geen risico met de gemaskerde aanvoerder. Deschamps kiest niet voor een ‘nieuwe’ spits, maar brengt met Aurélien Tchouaméni een extra middenvelder.

Marcus Thuram zal waarschijnlijk als diepste aanvaller fungeren, met Antoine Griezmann in zijn rug.

Ousmane Dembélé en Adrien Rabiot zijn de buitenste middenvelders.

Opstelling Frankrijk: Maignan; Koundé, Upamecano, Saliba, T. Hernández; Dembélé, Kanté, Tchouaméni, Rabiot; Griezmann, M. Thuram.

Opstelling Nederland: Frimpong voor Veerman

Jeremie Frimpong staat vanavond in de basis bij Oranje. Dat gaat ten koste van Joey Veerman.

Bondscoach Ronald Koeman schuift dus op zijn middenveld: Tijjani Reijnders schuift iets naar achteren op het middenveld, waar tegen Polen nog Veerman stond. Xavi Simons staat vanavond op ’10’.

Met Frimpong kiest Koeman voor meer snelheid op de rechterflank. Bovendien kan hij de Franse linksback Theo Hernández in toom houden.

Opstelling Nederland: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké; Schouten, Reijnders; Frimpong, Simons, Gakpo; Depay.

POL-OOS | 78′ GOAL Oostenrijk

Koud kunstje voor Marko Arnautovic. De spits van Oostenrijk schiet in de rechterhoek en ziet keeper Szczesny de andere kant op duiken. Polen lijkt verslagen. Oostenrijk is met name in de tweede helft veel sterker.

Marko Arnautovic

POL-OOS | 77′ Strafschop Oostenrijk!

Sabitzer gaat alleen op het doel van Polen af en valt over doelman Szczesny heen. De scheidsrechter is meteen duidelijk: strafschop en geel.

POL-OOS | 66′ GOAL Oostenrijk!

Oostenrijk komt weer op voorsprong, en dat is terecht. Baumgartner doet het. Hij schiet raak na een slim overstapje van Arnautovic. De Oostenrijkse fans springen en zingen op de tribunes.

Bij de Polen nemen de zorgen toe. Zij stevenen af op een tweede nederlaag en dan kan het EK wel eens heel snel voorbij zijn. Of heeft Lewandowski misschien nog iets in petto?

Baumgartner schiet Oostenrijkers weer op voorsprong tegen Polen

POL-OOS | 64′ Gele kaart Lewandoski

De entree van Lewandowski is nog niet bepaald gelukkig. Hij krijgt al na een paar minuten geel. In een luchtduel met verdediger Lienhart van Oostenrijk gebruikt de spits zijn elleboog. Heel licht, dat wel, dus het blijft bij geel.

POL-OOS | 59′ Lewandowski valt in

Drie wissels tegelijk, maar het draait vooral om één man: Robert Lewandowski. Tegen Nederland kon Polen geen beroep doen op de topspits, nu heeft Lewandowski een half uur om zijn land weer hoop te geven en te scoren.

Piatek, maker van de 1-1, moet plaatsmaken. Ook Buksa gaat naar de kant, voor hem komt Swiderski.

Bij Oostenrijk is Danso in de ploeg gekomen voor doelpuntenmaker Trauner.

POL-OOS | 56′ Oostenrijk schuift weer op

Aan het begin van de tweede helft pakt Oostenrijk de draad weer op. Net als in de eerste helft nemen de Oostenrijkers het initiatief, al levert het nu nog geen grote kansen op.

De wedstrijd wordt wel een stuk feller. Na de Pool Slisz krijgt nu ook invaller Wimmer van Oostenrijk geel.

POL-OOS | 46′ Beide ploegen wisselen

Nieuwe gezichten aan het begin van de tweede helft. Bij Polen blijft Lewandowski in ieder geval voorlopig nog op de bank. Bondscoach Probierz brengt wel middenvelder Moder. Hij vervangt Piotrowski.

Bij Oostenrijk komt Wimmer in de ploeg voor ex-Ajacied Grillitsch.

POL-OOS | Gelijkspel niet genoeg?

Met deze stand mogen we ons verheugen op een leuke tweede helft. Beide ploegen zullen waarschijnlijk niet tevreden zijn met een gelijkspel. Met één punt uit twee wedstrijden zou dat namelijk betekenen dat de laatste groepswedstrijd gewonnen moet worden.

Voor Polen wacht dinsdag nog Frankrijk, Oostenrijk sluit de groepsfase af tegen Nederland.

Virtuele stand groep D

Nederland 1-3 (+1)
Frankrijk 1-3 (+1)
Polen 2-1 (-1)
Oostenrijk 2-1 (-1)

Zielinski komt vlak voor rust uit een vrije trap nog heel dichtbij een tweede Poolse treffer, maar keeper Pentz duikt zijn schot uit de hoek. Uit de daaropvolgende hoekschop wordt Polen niet gevaarlijk.

En daarmee zit de eerste helft erop. Over een kwartier verder in Berlijn.

Piatek scoort! Polen is tot leven gekomen na het vroege doelpunt van Oostenrijk en trekt de stand gelijk. De bal blijft hangen na een hoekschop, en nadat Trauner een schot blokt, valt de bal voor de voeten van Piatek. De spits twijfelt niet en schiet raak.

Piatek reageert scherp in de zestien en zet Polen op 1-1 tegen Oostenrijk

Bekijk de 0-1 van Gernot Trauner

Feyenoorder Trauner kopt Oostenrijk op voorsprong tegen Polen

POL-OOS | 17′ Hands? Geen strafschop

Polen schreeuwt om een strafschop, maar krijgt die niet. Zielinski haalt uit, Mwene staat in de weg. De Oostenrijkse verdediger probeert zijn arm tegen het lichaam te houden, maar krijgt de bal wel tegen zijn arm.

Het spel gaat verder, en als de bal uit is, maakt de scheidsrechter duidelijk: doorspelen. Geen penalty dus.

Philipp Mwene krijgt de bal tegen de arm

POL-OOS | 9′ GOAL Oostenrijk!

Gernot Trauner kopt raak! De Feyenoorder zet Oostenrijk op voorsprong uit een voorzet van ex-PSV’er Philipp Mwene.

De voorsprong is, op basis van de eerste minuten in Berlijn, verdiend. Oostenrijk valt vanaf de aftrap al aan en dwingt Polen ver terug op eigen helft.

Gernot Trauner

De rook van het vuurwerk op de tribunes trekt op tijdens de minuut applaus voor de overleden Gerhard Aigner, voormalig secretaris-generaal van de UEFA.

Maar in het grote Olympiastadion zullen de spelers niet lang last hebben van de rook, Laimer trapt af namens Oostenrijk.

Vuurwerk op de tribune, bankzitter Lewandowski op het grote scherm

Oranjefans geven laatste advies

Terwijl Polen-Oostenrijk nadert, geven de Oranjefans in Leipzig nog wat laatste adviezen door aan bondscoach Ronald Koeman. Het is misschien maar goed dat hij dit niet meer mee zal krijgen.

Advies voor Koeman: ‘Bier in de bidons’

Polen moet het nog altijd stellen zonder spits Robert Lewandowski. Bondscoach Michal Probierz voert liefst vijf wijzigingen door in de opstelling van Polen ten opzichte van de verloren wedstrijd tegen Nederland (1-2).

Ook Ralf Rangnick verandert het een en ander in de Oostenrijkse basis. Onder meer Marco Arnautovic en Gernot Trauner krijgen een basisplaats. Maximilian Wöber, tegen Frankrijk nog onfortuinlijk met een eigen doelpunt (1-0), mag op de bank plaatsnemen.

De opstellingen van Polen en Oostenrijk in Berlijn

Voetbalrivaliteit in de Formule 1

De Franse Formule 1-coureur Pierre Gasly kijkt vanuit Barcerlona, waar dit weekend de grand prix wordt verreden, vooruit op Nederland-Frankrijk.

Gasly kijkt uit naar Nederland-Frankrijk: ‘Max en ik zullen elkaar plagen na de wedstrijd’

De avondspits in Nederland is volgens Rijkswaterstaat al “lekker op dreef” omdat vele mensen op tijd thuis willen zijn voor Nederland-Frankrijk.

SLW-OEK 1-2 | Feest voor Oekraïne

Het is over en uit in Düsseldorf.

Oekraïne komt terug van een 0-1 achterstand en knokt zich naar de overwinning op Slowakije door goals van Sjaparenko en Jaremtsjoek.

Eerder op de dag in Leipzig

Oranjesupporters schuilen voor stortregen in Leipzig

SLW-OEK 1-2 | 80′ Goal Oekraïne!

En daar is de 2-1 voorsprong voor Oekraïne!

Invaller Roman Jaremtsjoek krijgt een fraaie voorzet van Sjaparenko, vindt de controle en tikt de bal langs de uitkomende doelman Martin Dúbravka.

Het is een verdiende voorsprong voor Oekraïne, dat continu op zoek was naar een treffer.

Het is droog in Leipzig, dus barst het feestgedruis weer los.

SLW-OEK 1-1 | 69′ Oekraïne gaat voor de winst

Een geïnspireerd Oekraïne gaat op jacht naar de overwinning in Düsseldorf.

Slowakije wordt naar achteren gedrongen, maar kan vooralsnog de Oekraïners enigszins op afstand houden.

SLW-OEK 1-1 | 67′ Blessure voor Hancko

Dávid Hancko moet bij Slowakije er geblesseerd af. De Feyenoorder lijkt last te hebben gekregen van een liesblessure. Hij raakte ogenschijnlijk geblesseerd terwijl er niemand in de buurt was.

Adam Obert is de vervanger van Hancko, die in de eerste speelronde het gehele duel met tegen België (1-0-zege) had gespeeld.

SLW-OEK 1-1 | 54′ Goal Oekraïne!

Oekraïne zet na rust zijn goede niveau door. Het land krijgt andermaal kansen en komt via Mykola Sjaparenko verdiend langszij.

De middenvelder van Dinamo Kiev schiet, na een lage voorzet van Oleksandr Zintsjenko, ter hoogte van de penaltystip de bal met de binnenkant van de voet in de hoek langs Slowaakse doelman Martin Dúbravka.

Shaparenko zet Oekraïne naast Slowakije

Fanzone inmiddels geopend

Goed nieuws voor de Oranjefans. De fanzone op de Wilhelm Leuschner Platz in Leipzig is om 16.00 uur opengegaan.

Podcast De Dag: het rolmodel Mbappé

De aanvoerder van het Franse elftal deed iets bijzonders tijdens een persconferentie op het EK. Hij riep de jonge Franse kiezers op om te gaan stemmen, omdat “extreme partijen aan de deur kloppen”.

Volgende week gaat Frankrijk opnieuw naar de stembus. President Macron ontbond het parlement na de Europese verkiezingen, waarbij de radicaal-rechtse partij Rassemblement National meer dan dertig procent van de stemmen kreeg.

Mbappé wil meer zijn dan een voetballer. Hij is een rolmodel voor jongeren in de buitenwijken, waar hij zelf opgroeide. Hij spreekt zich uit. Maar niet over álles, vertelt Trouw-journalist Matthijs van Dam in de podcast.

Luister via de onderstaande link naar Podcast De Dag over Kylian Mbappé.

Slowakije houdt het in tegenstelling tot de Oranje- en Franse fans in Leipzig wel droog.

De Slowaken gaan met een 1-0 voorsprong de rust in dankzij een goals van Schranz.

De rust komt net op tijd voor Slowakije, nadat Oekraïne een uitstekende tweede deel van de eerste helft speelde.

Slecht weer bereikt Leipzig

Het slechte weer heeft Leipzig inmiddels bereikt. Noodweer is een groot woord, maar de regen komt wel met bakken uit de hemel. De fanzone gaat desondanks om 16.00 uur open, de zogenoemde Oranjewalk naar het stadion start om 18.00 uur.

De weersverwachting is dat het rond Nederland-Frankrijk (aftrap 21.00 uur) in ieder geval rustig is.

Schotse verdediger Tierney verlaat EK met hamstringblessure

Schotland kan tijdens het EK voetbal geen beroep meer doen op Kieran Tierney. De 27-jarige verdediger van Arsenal keert terug naar zijn club om zich te laten behandelen aan een hamstringblessure.

Tierney liep de blessure op tijdens het gelijkspel tegen Zwitserland op woensdag (1-1). “Hij gaat naar huis om door Arsenal te worden beoordeeld en dat is alles wat ik op dit moment kan zeggen”, zei assistent John Carver tegen de pers. “Ze zullen uiteraard updates geven zodra ze die hebben, maar hij is duidelijk extreem teleurgesteld.”

Schotland staat derde in de groep met 1 punt. Groepswinnaar Duitsland is al zeker van de knock-outfase met 6 punten. Zwitserland heeft 4 punten.

Schotland sluit zondag de groepsfase af met een duel met het puntloze Hongarije.

Kieran Tierney ligt geblesseerd op de grond

SLW-OEK 1-0 | 34′ Oekraïne op de paal!

Opnieuw een hachelijk moment voor het doel van de Slowaakse keeper Martin Dúbravka.

De Slowaken weten na een scrimmage met kunst en vliegwerk het doel schoon te houden, nadat Jarmolenko de bal op de paal tikt. Hij wordt vervolgens wegens buitenspel teruggefloten.

Maar een ding is duidelijk: Oekraïne wordt sterker en sterker.

SLW-OEK 1-0 | 28′ Grote kans Oekraïne!

Oekraïne laat voor het eerst van zich horen.

Girona-aanvaller Artem Dovbyk slalomt door de Slowaakse verdediging, maar mist kracht om zijn aanval doeltreffend af te ronden.

Even later komt Andrij Jarmolenko een voetlengte tekort om te scoren.

Artem Dovbyk (midden) vecht een duel uit met Denis Vavro (blauwe shirt)

SLW-OEK 1-0 | 13′ Goal Slowakije!

Het is nu alsnog raak voor Slowakije.

Ivan Schranz kopt de bal na een voorzet van Lukas Haraslín langs de Oekraïense doelman Anatolij Troebin.

Schranz kan de bal inkoppen, nadat de Oekraïense speler Oleksandr Zintsjenko onder de bal doorgaat.

Het is voor de aanvaller van Slavia Praag al zijn tweede goal van het toernooi. Schranz was eerder verantwoordelijk voor de enige en winnende treffer tegen België.

Schranz zet Slowakije op voorsprong tegen Oekraïne

SLW-OEK 0-0 | 13′ Twee kansen Slowakije!

De beste kansen zijn in de openingsfase voor de Slowaken, maar Oekraïne heeft Anatolij Troebin in het doel.

De keeper van Benfica maakt zijn uitverkiezing vooralsnog waar en redt twee keer goed op inzetten van Ivan Schranz en Lukas Haraslín.

Aanvaller Andrij Jarmolenko (34) speelt vandaag zijn 121ste interland voor Oekraïne (46 goals).

De ervaren rot van Dinamo Kiev neemt bovendien deel aan zijn vierde Europees kampioenschap.

Andrij Jarmolenko

De bal rolt in Düsseldorf

Het is een graad of 21 als de wedstrijd tussen Slowakije en Oekraïne onderweg is!

UEFA pakt veld in Frankfurt aan voor duel Duitsland-Zwitserland

De Europese voetbalbond UEFA is van plan het voetbalveld in Frankfurt te verbeteren, voordat Duitsland daar zondag zijn laatste groepswedstrijd op het EK tegen Zwitserland speelt.

Donderdag zorgde de grasmat voor de nodige problemen bij het duel tussen Engeland en Denemarken (1-1).

“Er is een gedetailleerd onderhoudsplan opgesteld om specifieke problemen aan te pakken en de kwaliteit verder te verbeteren voorafgaand aan de komende wedstrijden op de locatie”, verklaarde de UEFA tegen persbureau dpa.

Duitsland is met 6 punten al zeker van de knock-outfase. Zwitserland heeft 4 punten, Schotland staat op 1 punt en Hongarije heeft 0 punten.

Oekraïense spelers omwikkeld met nationale vlag

De elf voetballers van Oekraïne komen het veld op in Düsseldorf, waarbij elke speler is omwikkeld met de nationale vlag.

Het is ongetwijfeld een eerbetoon aan hun landgenoten die momenteel zijn verwikkeld in de oorlog met Rusland.

De spelers van Oekraïne zijn omwikkeld met een vlag tijdens het zingen van de volksliederen

Warmlopen in Leipzig: Oranje-fans en Fransen in gemoedelijke sfeer richting EK-duel

Lege fanzone in Leipzig: supporters voorlopig nog niet welkom vanwege verwacht noodweer

Bier en gejoel in Leipzig: Oranje-fans leven ontspannen toe naar EK-duel met Frankrijk

Slowaken ongewijzigd, andere keeper bij Oekraïne

Slowakije begint voor het duel met Oekraïne in een ongewijzigde basisopstelling ten opzichte van de wedstrijd tegen België.

Dat betekent dat Feyenoord-verdediger David Hancko andermaal aan de aftrap verschijnt.

Bij Oekraïne één ingrijpende wijziging. Doelman Andrij Loenin, de tweede keeper van Real Madrid, wordt na de 3-0 nederlaag tegen Roemenië op de bank gezet.

Anatolij Troebin van Benfica is nu onder de lat de eerste keus van Oekraïense bondscoach Sergij Rebrov.

Ook Viktor Tsygankov, Taras Stepanenko en Juchym Konoplja worden door Rebrov op de bank gehouden ten opzichte van het eerste duel.

Andrij Jarmolenko, Oleksandr Tymtsjyk en Volodymyr Brazjko krijgen nu een basisplaats.

De Nederlandse en Franse fans kunnen het in Leipzig goed met elkaar vinden.

Er is momenteel een behoorlijk feest in het centrum van de stad aan de gang.

Oekraïne moet, Slowakije mag

Slowakije en Oekraïne trappen om 15.00 uur in groep E deze achtste EK-dag af in Düsseldorf.

De Oekraïners moeten na de 3-0 nederlaag tegen Roemenië een overwinning zien te boeken om hun kansen in leven te houden.

Slowakije begon het EK met een knappe 1-0 zege op België.

België en Roemenië spelen zaterdag om 21.00 uur in Keulen hun tweede groepswedstrijd.

1. Roemenië 1-3 (3-0)
2. Slowakije 1-3 (1-0)
3. België 1-0 (0-1)
4. Oekraïne 1-0 (0-3)

Een Slowaakse en Oekraïense fan in aanloop naar de wedstrijd in Dusseldorf

Fanwalk Oranje uitgesteld

De Oranje-fanwalk naar het stadion van Leipzig is vanwege het komende noodweer vooralsnog verschoven van 17.30 naar 18.00 uur.

  • ANP

    Oranjefans in het centrum van Leipzig
  • ANP

    Oranjefans in het centrum van Leipzig
  • ANP

  • ANP

Oranje Fanzone in Leipzig voorlopig niet open vanwege noodweer

De Oranje Fanzone in Leipzig gaat voorlopig niet open vanwege het verwachte noodweer, zo meldt de KNVB. De fanzone zou om 13.00 uur opengaan. “De veiligheid en het welzijn van onze Oranjefans staan voorop, daarom respecteren we de beslissing van de Duitse autoriteiten”, stelt de voetbalbond.

De KNVB roept de fans op om elders in Leipzig een schuilplek te zoeken, aangezien er tussen 14.00 en 15.00 uur noodweer wordt verwacht. Gehoopt wordt dat de fanzone om 16.00 uur alsnog open kan.

De zogeheten Oranje Fanwalk naar het stadion gaat vooralsnog wel gewoon door, vanaf 17.30 uur vanaf de Wilhelm Leuschner Platz.

De ingang van de fanzone in Leipzig is afgesloten

Zorgen in Engeland om levenloos en lauw voetbal

In Engeland worden de messen geslepen na het 1-1 gelijkspel tegen Denemarken. Levenloos. Lauw. Het zijn zomaar wat omschrijvingen die voormalig aanvoerder en analist Gary Lineker gaf aan het spel van het nationale elftal.

Oud-Liverpool-verdediger Jamie Carragher stelde zichzelf al de vraag: “Mijn grootste zorg? Engeland ziet er vermoeid uit.”

Grueter voorziet Nederland-Frankrijk van tv-commentaar

Jeroen Grueter is vanavond op NPO 1 de commentator bij Nederland-Frankrijk. “Je hoopt dat de mensen blij worden van je verhaal en dat je de juiste snaar weet te raken”, zegt Grueter in Matchday.

Hij is ook de commentator tijdens de EK-finale op 14 juli. Jeroen Elshoff verzorgt vanavond vanuit Leipzig met Arman Avsaroglu het radiocommentaar.

Bekijk hieronder de aflevering van ‘Matchday’.

‘Frimpong gaat spelen, ten koste van Simons’

Commentator Jeroen Grueter verwacht dat Jeremie Frimpong vanavond een basisplaats krijgt bij het Nederlands elftal voor het duel met de Fransen. Dat zou dan ten koste van Xavi Simons gaan.

“Ik denk dat Frimpong gaat spelen, omdat linkervleugelverdediger Theo Hernández een van de gevaren is bij de Fransen”, zegt Grueter in de voorbeschouwing ‘Matchday’, op het YouTube-kanaal van NOS Sport.

“Bij de vorige Nederland-Frankrijk in Amsterdam denderde Hernández continu over Xavi Simons heen. Simons deed het toen niet goed genoeg om Hernández af te stoppen.”

Leipzig is overigens rond het middaguur nog zonovergoten. Er wordt deze middag noodweer voorspeld in de Duitse stad.

Jeremie Frimpong (links) danst met Memphis Depay

Toernooidirecteur Lahm ‘zeer tevreden’ na eerste week EK

Toernooidirecteur Philipp Lahm kijkt “zeer tevreden” terug op de eerste week van het EK voetbal. “Al zijn er natuurlijk altijd dingen die beter kunnen, dingen die kunnen worden aangepast”, zei de oud-speler.

Tijdens de eerste week waren er klachten over het reizen van en naar stadions, maar Lahm reageerde laconiek. “Als je naar het vervoer kijkt, dan zijn er gewoon veel mensen”, zei Lahm bij de Duitse omroep ARD.

Het is “niet altijd mogelijk” om ze in de kortst mogelijke tijd te verplaatsen. “Iedereen moet begrijpen dat niet alles perfect verloopt, als veel mensen samenkomen of ergens naartoe willen.”

De Duitse fans lijken eveneens enthousiast. Uit een onderzoek van onderzoeksinstituut YouGov blijkt dat 30 procent van de ondervraagden de sfeer “uitbundig” noemde, terwijl 25 procent het zelfs over “euforisch” had. Slechts 10 procent koos voor “ongeïnteresseerd” en 13 procent dacht aan “gereserveerd”.

Philipp Lahm (rechts) maakt een selfie tijdens Duitsland-Hongarije

Extra voorbeschouwing op YouTube

Om 12.00 uur begint vanuit Leipzig een nieuwe aflevering van Matchday, waarin verslaggever Thierry Boon met commentatoren Jeroen Elshoff en Jeroen Grueter vooruitblikt op Nederland-Frankrijk.

Bekijk vrijdagmiddag onze live voorbeschouwing op Nederland-Frankrijk via Youtube

Leipzig bereidt zich voor op 40.000 Oranjefans: ‘We hebben opgeschaald’

Ondanks het slechte weer belooft het vandaag weer een Oranjefeest te worden in het centrum van Leipzig.

Zijn de kroegen en cafés voorbereid op de naar schatting 40.000 fans van Nederland?

Leipzig bereidt zich voor op 40.000 Oranjefans: ‘We hebben opgeschaald’

Speelt-ie wel of speelt-ie niet?

Het is er de afgelopen dagen vaak over gegaan: is Kylian Mbappé fit genoeg om met een gebroken neus tegen Nederland te spelen?

Het gezaghebbende L’Equipe, de grote Franse sportkrant, verwacht dat de spits van ‘Les Bleus’ vanavond in Leipzig op de bank begint. Aurélien Tchouaméni van Real Madrid zou daardoor een basisplaats krijgen.

Oranje bij winst zeker van de volgende ronde

Het Nederlands elftal is zeker van de achtste finales van het EK voetbal als het Frankrijk vanavond verslaat. Het resultaat bij Polen-Oostenrijk in Berlijn (aftrap 18.00 uur) doet dan niet meer ter zake.

De uitslag bij Nederland-Oostenrijk (dinsdag om 18.00 uur in Berlijn) is daarna bepalend op welke plaats Oranje in de groep eindigt.

12.00 uur: extra voorbeschouwing Oranje

Om alvast in de stemming te komen voor Nederland-Frankrijk blikken we zo om 12.00 uur vooruit op YouTube.

Verslaggever Thierry Boon verzorgt dan vanuit Leipzig met commentatoren Jeroen Elshoff en Jeroen Grueter de warming-up.

Bekijk vrijdagmiddag onze live voorbeschouwing op Nederland-Frankrijk via Youtube

Slecht weer op komst in Leipzig

De voetbalfans in Leipzig moeten vandaag rekening houden met zeer slecht weer.

Er is na het middaguur een behoorlijke kans aanwezig op zware regen- en hagelbuien in Saksen, de Duitse deelstaat waarin Leipzig ligt.

Volgens NOS-meteoroloog Peter Kuipers Munneke kunnen er in de buurt van Leipzig zware hagelbuien en flinke windstoten voorkomen.

“Vooral tussen 12.00 uur en 17.00 is er een kans dat de stad met zwaar weer te maken krijgt”, vertelt Kuipers Munneke. “Het lijkt erop dat het vanavond tijdens de wedstrijd droog zal blijven.”

“Je moet natuurlijk altijd een slag om de arm houden of het daadwerkelijk zo erg wordt, maar voor de mensen in Leipzig zou ik vooral zeggen: houd de weerapps in de gaten.”

Fanzone en traditionele optocht

Er is in Leipzig een speciale Oranje-fanzone op de Wilhelm Leuschner Platz, aan de rand van het centrum van de stad. Deze gaat om 13.00 uur open.

De traditionele optocht van de Oranje-supporters naar het stadion begint omstreeks 17.30 uur.

De sfeer zat er gisteren in Leipzig al goed in, waar Nederlandse en Franse fans elkaar gebroederlijk troffen.

Even terug naar gisteren: Spanje speelt met Italië, Engelsen worstelen met Denen

Bekijk de samenvatting van Spanje – Italië

Bekijk de samenvatting van Denemarken – Engeland

Bekijk de samenvatting van Slovenië-Servië

Kamer wil ‘betaalbaar’ EK op groot scherm

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat ondernemers te veel geld moeten betalen voor het vertonen van het EK voetbal op grote buitenschermen. Partijen als PVV, BBB, D66 en SP steunen het “moreel appel” van VVD-Kamerlid Arend Kisteman aan de NOS om iets te doen aan de gevraagde prijzen voor het laten zien van de voetbalwedstrijden.

In Leipzig, waar Oranje vrijdag speelt, is Xavi Simons een held

In Leipzig, waar Oranje vrijdag speelt, is Xavi Simons een held

Spaanse bondscoach na zege op Italië lyrisch over eigen spel

Spanje speelde nog niet eerder zo goed onder het bewind van bondscoach Luis de la Fuente, zei de Spaanse trainer zelf na de 1-0 zege op Italië. En goed waren ze. Alleen scoorden de Spanjaarden weinig door goed keeperswerk van de Italiaan Gianluigi Donnarumma.

“We waren superieur. Het leek er misschien op dat Italië slecht speelde, maar dat kwam omdat wij heel goed waren”, zei De la Fuente na afloop, blakend van zelfvertrouwen. “Ik denk dat wij het beste team ter wereld zijn in het begrijpen van sommige spelsituaties.”

“Het is belangrijk de kwaliteit van deze generatie spelers te benadrukken. Ik denk dat de Spaanse spelers de beste ter wereld zijn.”

Toch weet De la Fuente: “We hebben nog niks bereikt. De vooruitzichten zijn mooi. Maar voetbal kan wreed zijn. We moeten voorzichtig blijven. Nederig. We moeten respect laten zien.”

‘Masker Mbappé tegen de regels’

Het gezichtsmasker van Kylian Mbappé met de Franse nationale vlag is in strijd met de reglementen van de UEFA. Dat hebben Franse media uitgezocht na de afsluitende training van Frankrijk voor het duel met het Nederlands elftal op het EK in Leipzig.

Mbappé trainde met een masker over zijn neus. Hij had de Franse vlag op zijn gezichtsbescherming laten aanbrengen en dat is in strijd met de regels.

“Medische uitrusting die op het speelveld wordt gedragen, moet één kleur hebben en mag niet met een team of fabrikant worden geïdentificeerd”, valt te lezen in de reglementen van de UEFA. Het is niet bekend of Mbappé ook een masker met één kleur op maat heeft laten maken.

Mbappé met zijn masker

Leipzig bereidt zich voor op 40.000 Oranjefans: ‘We hebben opgeschaald’

Het Oranje-circus trok afgelopen dagen van Hamburg naar Leipzig, waar Oranje vanavond tegen Frankrijk speelt. Veel fans zaten donderdag al op het terras in het centrum van de stad. Zijn de kroegen en cafés voorbereid op 40.000 Oranjefans?

Leipzig bereidt zich voor op 40.000 Oranjefans: ‘We hebben opgeschaald’

Guten Morgen EURO 2024: Oranje tegen ‘Les Bleus’ en hoe ver komt Slowakije?

Welke wedstrijden staan er vandaag op het programma?

Nederland-Frankrijk natuurlijk! Maar ook Slowakije-Oekraïne en Polen-Oostenrijk.

Op wie moeten we letten?

Als je vanavond de wedstrijd van Oranje kijkt, let dan even op wie er rechtsback loopt bij de Fransen: mode-icoon Jules Koundé.

Hoe ver kan Hamsik-loos Slowakije komen?

Na de verrassende 1-0 zege op België is Slowakije bij winst – en bij een gelijkspel eigenlijk ook vrijwel – zeker van de achtste finales. En dat doen ze voor het eerst zonder Marek Hamsik. De grote leider op het middenveld is nu Stanislav Lobotka.

Dit is het programma van vrijdag 21 juni

EK-speelschema vrijdag 21 juni 2024

Dag acht van het EK in Duitsland kan er een worden om niet snel te vergeten. Want: Oranje speelt vanavond tegen Frankrijk. Ook Oostenrijk en Polen spelen tegen elkaar, net als Slowakije en Oekraïne.

Blijf hier op de hoogte van alles wat op en rond de velden gebeurt. En wil je nieuwe posts gepusht krijgen op je telefoon? Tik dan rechts boven in het scherm op het belletje!