Home » Eind mei: veel regen en veel overnames in ict-markt – Computable.nl

Eind mei: veel regen en veel overnames in ict-markt – Computable.nl

De ict-markt is en blijft volop in beweging. Ook in de laatste dagen van de maand mei werden veel overnames en participaties beklonken. Computable zet er een aantal op een rij.

Glaspoort neemt deel van glasvezelnet Delta Fiber over

Het gaat om ongeveer 200.000 consumentenaansluitingen in dunbevolkte gebieden verspreid over meerdere regio’s in Nederland. Via zijn dochterbedrijf Glaspoort beoogt KPN zulke buitengebieden aan te sluiten op glasvezel. Nu dit bedrijf delen van het Delta Fiber-netwerk overneemt, vergroot Glaspoort en dus KPN zijn aanwezigheid in dunbevolkt gebied. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet nog toestemming geven voor de transactie.

Maunt neemt Infra Systems Nederland over

We blijven nog even in de glasvezelhoek, met de overname van Infra Systems Nederland (ISN) door Maunt. Beide bedrijven leveren materialen en gereedschappen voor de aanleg van glasvezelverbindingen, Maunt ook voor coax-kabelaansluitingen. Het idee achter de overname is een versterking van de marktpositie van Maunt, dat materialen ontwikkelt voor en levert aan bedrijven in sectoren als telecom, datacenter en defensie. ISN heeft eveneens klanten in deze sectoren. Maunt houdt kantoor in het Noord-Brabantse Made en het Vlaamse Mechelen. ISN zit in Eindhoven.

Ricoh Business Center neemt DTD ICT over

Het Ricoh Business Center uit Amsterdam neemt het Diemense DTD ICT over. Deze ict-dienstverlener specialiseert zich in makelaarskantoren en het midden- en kleinbedrijf. Door de overname ontstaat een bedrijf met een breder aanbod. Het Ricoh Business Center is actief in audiovisuele oplossingen, smart office en documentmanagement. DTD levert werkplekbeheer, telefonie, cloudoplossingen en beveiliging en koppelt data en systemen met veelgebruikte makelaarssoftware. Per september 2024 gaan beide bedrijven geïntegreerd verder. Er werken dan in totaal 24 mensen.

BlueRock TMS strikt Fortino Capital voor internationale ambities

BlueRock TMS, leverancier van transportbeheersystemen (TMS), krijgt Fortino Capital als investeerder om zijn internationale ambities na te streven. Het bedrijf uit Den Bosch werd opgericht in 2013 en levert logistieke expertise en saas-oplossingen aan organisaties in ruim dertig landen verspreid, vanuit zes internationale kantoren. Het gaat daarbij zowel om operationele als analytische functionaliteiten die in één platform beschikbaar is. Bijvoorbeeld inkoop, planning en vrachtafwikkeling, maar ook procesoptimalisatie en -simulatie.

Fortino Capital is een Vlaamse investeringsmaatschappij die zich richt op snelgroeiende bedrijven die zakelijke klanten saas-diensten bieden. De investeerder heeft kantoren in Antwerpen, Amsterdam en München.

Altios biedt Riverdam meerderheidsbelang

De Altios Cloud Experts uit Apeldoorn krijgen investeringsmaatschappij Riverdam als meerderheidsaandeelhouder. De managed service provider (msp) op het gebied van it- en telecom implementeert en beheert cloudgebaseerde ict-oplossingen voor organisaties in Midden- en Oost-Nederland. Met het verworven belang verstevigt Riverdam zijn buy & build-strategie, waarbij de investeerder zich richt op msp’s die regionaal actief zijn.

Brits Intragen lijft Utrechtse iam-specialist AspisID in

Het Britse Intragen, leverancier van diensten van identiteits- en toegangsbeheer (iam), heeft zijn oog laten vallen op AspisID. Dit bedrijf uit Utrecht levert vergelijkbare iam-diensten en heeft ook een vestiging in Athene van waaruit een groot deel van de internationale klanten wordt bediend. Het gaat dan bijvoorbeeld om projectmanagement, bedrijfsanalyse, implementatie, ontwikkeling en ondersteuning van beveiligingstrajecten.

Intragen en AspisID werkten al langere tijd samen. Geholpen door investeerder FPE Capital nemen de Britten hun Utrechtse branchgenoot nu over. Het is Intragens tweede overname in twaalf maanden. In juni 2023 kocht het bedrijf United Identity, het iam-onderdeel van Telia in Finland.

Staan neemt belang in it-recruiter Aquemini

De Amsterdamse recruiter Staan stapt in bij Aquemini, een bedrijf dat it-professionals werft voor organisaties in de publieke sector. De samenwerking biedt beide bedrijven mogelijkheden tot aanzienlijke groei en uitbreiding van hun klantenkring in Nederland, is het idee. Na de transactie ontstaat een organisatie van tweehonderd medewerkers. Naar eigen zeggen heeft het gecombineerde bedrijf een jaarlijkse omzet van meer dan 50 miljoen euro en worden ruim vierhonderd professionals bemiddeld. Staan zelf werft vooral voor functies in de finance & control, it, data en business intelligence (bi). Aquemini is gevestigd in Tiel, Staan heeft buiten Amsterdam nog vier vestigingen elders in Nederland. De overname werd begeleid door adviesbureau Marktlink.