Home » Erna en Wouter volgen al twintig jaar het Nederlands Elftal

Erna en Wouter volgen al twintig jaar het Nederlands Elftal

Erna en Wouter volgen al twintig jaar het Nederlands Elftal


SportLEIPZIG/BERLIJN – Tijdens de rust in de Red Bull Arena bij de EK-wedstrijd Nederland – Frankrijk heb ik even contact met de Ulftse Erna en Wouter Mecking die daar ook aanwezig zijn. Hoe het daar is? “Geweldig! Aan de sfeer ligt het niet, nu alleen het voetbal nog. Dat is heel slordig.”

Door Meindert Bussink

De herkenbare Nederlandse vlag met Ulft er op geschreven gaat sinds het WK in Brazilië altijd mee en inmiddels de Achterhoekse vlag ook. “Dat groen valt ook iets meer op en het is leuk om daardoor ook weer veel Achterhoekers te spreken. Die jongens uit Doetinchem, Velswijk en Vorden zijn er ook altijd,” vertelt Wouter. Inmiddels is het echtpaar in Berlijn en maken zij zich op voor de wedstrijd tegen Polen. Ze hebben kaarten voor vijf wedstrijden. Erna: “De voorrondes en dan ook nog, als ze zover komen, de halve finale en de finale. Het is echt geweldig hier, wat een mensenmassa.” 

Vorig jaar in Qatar waren er 1000 supporters, maar dat zijn er nu wel 50.000. Hoe is het contact met de andere supporters? “We spreken de hele tijd mensen voor, tijdens en na de wedstrijd. Dat gaat heel relaxed en we hebben hele leuke, spontane en sportieve gesprekken met fans van tegenstanders. Zeker na afloop van de wedstrijd, ondanks dat ze soms al aardig wat alcohol hebben genuttigd,” lacht Erna.

Vriendelijke politie
Is er vanwege de huidige spanningen in het buitenland een verschil in beveiliging? Erna: “Het is net als bij eerdere toernooien waar we waren top geregeld. Er is mega veel politie rondom de stadions en ze zijn geïnfiltreerd tussen de fans, zodat ze op de hoogte blijven wat er gebeurt. De Nederlandse politie is ook aanwezig. Toen in Leipzig vuurwerk werd afgestoken, greep binnen no-time de politie in en die lostte het keurig en sportief op door de spullen mee te nemen, op te ruimen en dan is het ook klaar. Zijn echt heel vriendelijk en ook relaxed, dus we voelen ons super veilig. Ook staan er op de grote toegangswegen in de steden grote waterzakken, zodat zodat er niet ingereden kan worden op een menigte mensen.

Contact met de technische staf
Na Hamburg stopten ze nog even in Wolfsburg, waar het Nederlands Elftal bivakkeert, om vervolgens naar Leipzig te trekken voor de oranjemars en de wedstrijd. “We waren heel verbaasd dat we de enige twee Nederlandse supporters bij de besloten training waren. We hebben daar heel veel mensen van de technische staf gesproken, zoals Erwin Koeman, Nigel de Jong, Patrick Lodewijk en Michael Reiziger. Zij hadden en maakten alle tijd voor een praatje en zetten een handtekening op onze vlag van Ulft. Dat was erg leuk!”

Het echtpaar geniet ook van alle media aandacht die het krijgt: “Van alle kanten krijgen we appjes of reacties van: ‘Oooh das ist die fraulein von die interview auf die Deutse fernsehen’. Ook de Engelse tv was er weer, die sinds Qatar constant contact zoekt met ons, en ook mensen van de Telegraaf willen ons graag weer ontmoeten in Berlijn.”