Terwijl Taylor Swift de eerste plaats in de GfK Dutch Album Top 100 herovert op Dua Lipa, komt Europapa deze week op een 37ste plaats binnen in de officiële Britse Singles Chart. In het ruim 70-jarige bestaan van de Britse charts is het nog nooit eerder voorgekomen dat een Nederlandstalig liedje in de lijst stond genoteerd.

Ook elders in Europa doet Europapa het uitstekend. Zo staat het nummer op één in België en Litouwen, op twee in Finland, op vier in Zweden en op zes in IJsland. Verder stijgt Europapa razendsnel door in de hitlijsten van onder meer Zwitserland, Duitsland, Noorwegen en Ierland. 

In Spotify’s Top Songs Wereld staat Europapa op een 31ste plek genoteerd tussen hits van internationale sterren als Travis Scott, Benson Boone, Noah Kahan, Ariana Grande, Beyoncé en Taylor Swift. ESF-winnaar Nemo staat met The Code op een 44ste plaats in deze lijst.

In eigen land keert Klein deze week met Europapa terug op de eerste plaats van de GfK Dutch Single Top 100. Eerder voerde Europapa deze lijst al vijf weken aan. Daarmee is Europapa het meest succesvolle Eurovisie Songfestivalliedje dat ooit in de Nederlandse hitlijsten heeft gestaan.

In de Single Top 100 van deze week staan liedjes van nog zeven andere ESF-deelnemers waarvan het winnende The Code van Nemo met een dertiende plaats de hoogst genoteerde is.

En terwijl het laatste woord over de ESF-diskwalificatie van Klein nog niet is gezegd, kan men niet anders concluderen dan dat zijn uitsluiting bijzonder veel teweeg heeft gebracht incluis internationaal hitsucces.

Afgelopen zondag trad Joost Klein na zijn halve finale in Malmö weer voor het eerst op. Dat gebeurde tijdens het Freshtival in Enschede waar hij zich alvast strijdbaar opstelde richting het strafproces dat hem mogelijk te wachten staat. “Mijn naam is Klein maar je kunt me niet klein krijgen,” aldus de Friese zanger.