Home » Fespa dag twee: Roland volop in het nieuws – Sign Benelux

Fespa dag twee: Roland volop in het nieuws – Sign Benelux

De tweede dag van de Fespa-beurs in Amsterdam zijn er merkbaar meer bezoekers dan op dag één. Een overzicht van enkele nieuwtjes die we opdeden, met name op hardwaregebied. Zoals bij Roland DG, dat overigens ook op een andere manier ‘Talk of the town’ is in de wandelgangen van RAI Amsterdam.

Op dag twee, de woensdag, kwam een einde aan de wrapambities van Wouter Knol (die dit jaar tweede werd bij de Nederlandse wrapcompetitie) om de wereldfinale van de World Wrap Masters te halen. Hij ‘sneuvelde’ woensdag tijdens de Europese voorronde op de Fespa-beurs. De winnaar van de Nederlandse Wrap Masters, Martijn Langereis, die daarmee automatisch een wildcard veroverde, zal vanaf donderdag in actie komen voor de wereldfinale van de World Wrap Masters en daar de Nederlandse eer verdedigen.

Wouter Knol probeerde via de Europese wedstrijd de wereldfinale van de World Wrap Masters in Amsterdam te halen.

Objectprinters Roland

We werden door Roland bijgepraat over de uitbreidingen in het aanbod, onder meer op het gebied van objectprinters. Een discipline dat ooit begon als een lokaal Italiaans initiatief, waarbij bestaande printengines voor printen met uv-inkt op rolmateriaal worden geplaatst op een printtafel. Dit heeft inmiddels geleid tot de VersaOBJECT COi-Series die wereldwijd door Roland DG wordt aangeboden. De VersaOBJECT COi-640/300 is de meest recente variant. Deze COi-640/300 onderscheidt zich onder andere door de grote hoogteverstelling, die nu 242 millimeter bedraagt.

Verschillende objectprinters zijn in actie te zien op de stand van Roland.

De in verschillende configuraties aangeboden objectprinters worden ondersteund door in eigen beheer ontwikkelde software, waarmee je snel en efficiënt de bestanden op de juiste positie in het printbestand plaatst zonder manuele operatorhandelingen. Roland Print AutoMate werkt in de cloud en is een uitbreiding op Roland Connect.

Met printers als de Roland VersaSTUDIO BY-20 (een direct-naar-film/transfer-printer voor textieltransfers), en de Roland VersaSTUDIO BD-8 (die drukt op verschillende objecten in hoge resolutie met ondersteuning voor items tot A5-formaat en een hoogte van 102 mm), wordt dan weer een andere doelgroep bediend. Desktopprinters die op de toonbank van een shop passen en eenvoudig zijn te bedienen.

Ricoh en Flora

Ricoh, dat met twee stands is vertegenwoordigd, werkt aan de uitbouw van het printeraanbod in de grootformaatmarkt. Het heeft geleid tot samenwerking met het Chinese Flora, dat hier in Amsterdam ook met een eigen aanbod aan printers aanwezig is. De Flora X20 wordt op specificatie van Ricoh door Flora gebouwd en is uitgerust met Ricoh printkoptechnologie. Voor de aansturing wordt de Colorgate-RIP ingezet. Deze hybride printer kan met drie verschillende inktsets worden uitgerust en kan media tot 2 meter breedte verwerken.

De Ricoh X20 uv-printer.

MHM

In RAI Amsterdam is ook een behoorlijk aanbod aan zeefdrukapparatuur voor drukken op textiel te ontdekken. Door automatisering op en rond de zeefdrukmachine kun je de inzet van arbeid beperken. Op de stand van MHM heeft Wiekon een hoekje ingericht met een systeem dat de bedrukte T-shirts zelfstandig kan afnemen en in combinatie met een robot uitleggen.

Op de stand van MHM heeft Wiekon een hoekje ingericht met een systeem dat de bedrukte T-shirts zelfstandig kan afnemen en in combinatie met een robot uitleggen.

In Sign Benelux – editie 3 – die in april verschijnt, volgt een uitgebreide nabeschouwing van de Fespa-beurs, inclusief het zeefdrukaanbod.

Brother en Roland

Brother verraste ons vorig jaar met een eigen latexprinter, die overduidelijk kenmerken deelt met de Roland TrueVIS AP640. De belangstelling van Brother voor de producten van Roland lijkt verder te gaan dan die ene samenwerking. ‘Talk of the town’ in de wandelgangen van de Fespa-beurs is namelijk het feit dat Brother Industries een overnamebod heeft gedaan op Roland DG (zie kader). In 2015 verwierf Brother nog de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde inkjetspecialist Domino. Zowel Brother als Roland wilden op de beurs geen nader commentaar geven op deze ontwikkelingen, die ook nog allerminst gefinaliseerd zijn.

Op 13 maart zette Brother Industries Ltd het volgende bericht op hun website: Brother Industries Ltd. (de ‘Bieder’) heeft besloten de gewone aandelen (de ‘Doelvennootschap Aandelen’) van Roland DG Corporation (Securities Code: 6789, Prime Market of the Tokyo Stock Exchange, Inc. (de ‘Tokyo Stock Exchange’) (de ‘Doelvennootschap’) door middel van een overnamebod (het ‘Bod’) in overeenstemming met de Financiële Instrumenten en Beurswet (Wet No. 25 van 1948, zoals gewijzigd) (de ‘Wet’).

Dit jaar had Brother op Fespa alleen virtueel productnieuws in de vorm van een schaalmodel van een systeem opgebouwd uit verschillende Brother GTXPro DTG-printers. Ze kunnen samen tot 180 T-shirts per uur bedrukken. De winst, in dit complex ogende systeem, zit in het feit dat één operator dit apparaat kan bedienen.

Personaliseren

We hebben ook weer even rondgelopen in het gedeelte van de beursvloer waar SportsWear Pro en de Personalisation Experience zijn gehuisvest. Hier tref je een aantal leveranciers die software leveren waarmee de afnemer zijn eigen ontwerp kan maken op kleding of objecten. Een van die bedrijven liet zien hoe je dat niet alleen kunt doen voor je eigen webshop, maar ook via een bestelzuil in de winkel. Het uit Spanje afkomstige Virtual Art Developers heeft daar al behoorlijk wat ervaring mee opgedaan; met lokale retailers, maar ook grotere ketens in zowel Europa als de VS. In die gevallen stelt het deze ontwerp- en bestelsoftware op een scherm of zuil op de winkelvloer beschikbaar aan de consument. Diezelfde software kan ook in een webshop worden geïntegreerd.

Lees ook:

Hieronder een fotocollage van de tweede beursdag in Amsterdam.

De Fespa-beurs is nog te bezoeken tot en met vrijdag 22 maart. De deuren sluiten donderdag om 18.00 uur en vrijdag al om 15.00 uur. Meer info vind je hier.