AI is een tweesnijdend zwaard geworden voor cyberbeveiliging. Aan de ene kant kan cybersecurity profiteren van AI voor intelligente automatisering en verdedigingsstrategieën, maar aan de andere kant heeft het ook de drempel verlaagd voor cybercriminaliteit, waardoor potentiële criminelen malware kunnen genereren, zelfs als ze geen programmeervaardigheden hebben. Hierdoor gebruiken cybercriminelen steeds geavanceerdere technieken om wachtwoorden te kraken, zoals brute force-aanvallen, en dictionary attacks. Deze technieken houden in dat cybercriminelen je wachtwoord proberen te kraken met rekenkracht: ze proberen verschillende wachtwoordcombinaties uit tot ze de juiste vinden. Jouw wachtwoorden moeten dus ijzersterk zijn om zulke aanvallen te doorstaan. Ze vormen immers de eerste verdedigingslinie tegen cybercriminelen.
Met je persoonsgegevens kunnen cybercriminelen aan identiteitsfraude doen, financiële middelen stelen of malware verspreiden. Dat terwijl we tegenwoordig meer online accounts dan ooit tevoren hebben. Door unieke en complexe wachtwoorden, en een wachtwoordbeheerder te gebruiken, kan je je gegevens beter beschermen én kan je voor elk account je wachtwoord beter onthouden, alsook veilig opslaan.
Een sterk wachtwoord is je eerste verdedigingslinie, maar wat is dan de tweede? Er zijn nog verschillende andere tactieken om cybercriminelen te snel af te zijn. Om je ijzersterke wachtwoorden veilig te houden, gebruik je best een antivirus- en antimalwareprogramma om je computer te beschermen tegen malware die je wachtwoorden kan stelen. Ook een multi-factor authenticatie (MFA) voegt een extra beveiligingslaag toe aan je accounts door een tweede verificatiestap te vereisen, zoals een code die naar je telefoon wordt verzonden.
Om de evolutie die AI met zich meebrengt het hoofd te bieden, is het belangrijk om waakzaam te blijven bij je online activiteiten. Als een aanbieding te goed lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook het geval. Helaas is de kans klein dat je de gelukkige winnaar bent van 100 euro op een onbekende website. Ontvang je een link via e-mail of SMS? Weersta de impuls om direct te klikken. Zoek liever de website op via je favoriete zoekmachine. Dat helpt te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van phishing of andere vormen van social engineering.
Als je ergens je gegevens moet delen, dan moet er een belletje gaan rinkelen. Dubbelcheck altijd de authenticiteit van websites. Gebruik waar mogelijk een creditcard voor online aankopen voor betere fraudebescherming. En ten slotte, doe die update. Het lijkt soms een last, maar ze bevatten vaak cruciale oplossingen voor beveiligingslekken. Stel updates dus niet uit door voortdurend op “Herinner me morgen” te klikken, want cybercriminelen wachten gretig op hun kans om toe te slaan.
Je hebt zelf de controle over je digitale veiligheid, ook in tijden van AI. Maak van World Password Day de dag waarop je actie onderneemt om je digitale leven te beveiligen.