Home » Geweldige prestaties van TeamNL tijdens eerste dag WK estafette

Geweldige prestaties van TeamNL tijdens eerste dag WK estafette

De eerste dag van de wereldkampioenschappen estafette in het Thomas A. Robinson National Stadium plaats in Nassau, Bahama’s zit erop – en wat heeft Nederland het goed gedaan. Lees hier welke teams de olympische tickets al hebben bemachtigd en morgen in actie komen in de finale.

4×400 Mixed trapt af met winst

Met startloper Isayah Boers, Lieke Klaver als tweede, Isaya Klein Ikkink als derde en Femke Bol als slotloper, zet Nederland een topprestatie neer. Boers start met een splittijd 47.28 en lijkt als vijfde te wisselen. Klaver neemt het stokje over en loopt op de 200 meter lijn naar de tweede plek. In de tweede bocht passeert Klaver koploper Jamaica, wisselt als eerste en loopt een supersnelle splittijd van 49.57 seconden. Klein Ikkink behoudt de eerste plek met een splittijd van 45.77. Tot slot loopt Bol de koploper van Jamaica weg en tikt namens Nederland met haar borst als eerste de finish aan in een eindtijd van 03.12.16. Ze komen morgen in actie in de finale. De USA pakt in de tweede serie de snelste tijd van de avond en daarmee ook het Championship Record.

4×100 vrouwen foutloos

Nieuwe formatie N’ketia Seedo, Marije van Hunenstijn, Minke Bisschops en Tasa Jiya komen als tweede over de finish met een tijd van 42.88 seconden – en zijn zich zeker van een plek op de Olympische Spelen. Ook zijn ze met deze topprestatie zesde van het totaal. Morgen komen ze in actie in de finale.

4×100 mannen vijfde in serie

Xavi Mo-Ajok, Taymir Burnet, Hensley Paulina en Churandy Martina worden vijfde met een tijd van 38.87 seconden. Dit betekent dat ze morgen opnieuw een kans hebben om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Burnet en Martina zetten in deze race de snelste tussentijden neer.

Geen Bol en Klaver tijdens 4×400 vrouwen

Eveline Saalberg, Myrthe van der Schoot, Lisanne de Witte en Cathelijn Peeters starten voor het eerst in deze formatie. Na een spannende race komen ze als derde over de finishlijn in een tijd van 3.28.10 seconden. Femke Bol en Lieke Klaver worden gespaard vanwege hun optreden tijdens de Mixed Relay. Het team kwam hierdoor net tekort. Saalberg gaat van start met een splittijd van 53.21 seconden. Van der Schoot neemt het stokje over en loopt een splittijd van 52.08. De Witte heeft haar vertrouwende plek als derde loper. Tot slot loopt Peeters met een geweldige eindsprint een splittijd van 50.67 seconden en is daarmee de tweede snelste splittijd van de serie. Morgen heeft het team opnieuw een kans om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen, maar eigenlijk zijn de regerend wereldkampioenen zich met hun tijd uit 2023 (outdoor) en 2024 (indoor) al vrij zeker van een plek in Parijs.

4×400 mannen gaan voor herkansing

Eugene Omalla, Terrence Agard, Ramsey Angela en Liemarvin Bonevacia worden vierde in de serie met een tijd van 3.03.02 seconden. Omalla komt door in 45.69 seconden, en is hiermee gelijk de snelste van het team. Het is de eerste keer dat Omalla voor Nederland uitkomt – en hij loopt gelijk een sterk NL WK-debuut. Agard neemt het over met een supersnelle start en stoomt van positie vijf naar positie twee. Op de laatste meters komt Agard te kort en wordt bijgehaald door de andere landen. Angela gaat verder en loopt een stabiele derde ronde. Liemarvin Bonevacia, die we voorheen altijd als startloper terugzagen, loopt nu het slotstuk. In de bocht tracht hij de andere landen voorbij te stevenen, maar die houden de deur dicht. De verdedigend olympische zilver winnaars eindigen vierde in de serie. Morgen hebben de heren opnieuw een kans om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Benieuwd naar de tweede dag? Dit is het programma van het WK estafette op de Bahama’s.

Volg jij Runner’s World al op Instagram en Facebook?