Home » Gigantische files op de loer bij drukste brug van Nederland

Gigantische files op de loer bij drukste brug van Nederland

Dit jaar moeten waarschijnlijk al rijstroken gesloten worden vanwege instortingsgevaar, waarschuwen de burgemeesters. Ze eisen daarom honderden miljoenen extra voor de wegen en infrastructuur, schrijft het AD. 

Instortingsgevaar

De Van Brienenoordbrug is een brug over de Nieuwe Maas en ligt op de snelweg A16 bij Rotterdam. Iedere dag rijden er zo’n 250.000 voertuigen over de drukste brug van het land, maar instortingsgevaar zou op de loer liggen schrijven de burgemeesters in een brandbrief aan informateurs Dijkgraaf en Van Zwol. 

“De kans bestaat dat komend jaar al lagere snelheden nodig zijn en rijstroken op de Van Brienenoordbrug afgesloten moeten worden om instortingsgevaar te voorkomen”, waarschuwen ze.

Eigenlijk zou de brug al eerder een opknapbeurt krijgen, maar deze werd eind januari met vier jaar uitgesteld. 

2,5 miljoen inwoners

Vanuit Rotterdam en Den Haag bestaat nu de angst dat de 2,5 miljoen inwoners in hun regio de komende jaren niet goed naar hun werk kunnen. Daarnaast moet ook het containervervoer uit de Rotterdamse haven door deze regio reizen richting het Europese achterland. 

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag vraagt nu minstens 100 miljoen euro per jaar om de problemen op lokale wegen en het spoor op te kunnen lossen. “Met dit budget kunnen we vaker en sneller het ov laten rijden, langere metro’s inzetten en viaducten en bruggen in stand houden.”