Home » GL en PvdD willen reclameverbod op vliegvakanties en vlees in Amsterdam – NieuwRechts.nl

GL en PvdD willen reclameverbod op vliegvakanties en vlees in Amsterdam – NieuwRechts.nl

Reclames die vanaf de straat te zien zijn, zelfs als ze op privéterrein staan, kunnen met de APV worden aangepakt. De raadsleden Jenneke van Pijpen (GroenLinks) en Anke Bakker (PvdD) vinden dat de huidige reclames de klimaatcrisis erger maken. Ze willen niet wachten op landelijke maatregelen, meldt Het Parool.

Volgens de fractieleider loopt Amsterdam achter vergeleken met andere steden die soortgelijke verboden al hebben. Het gaat onder meer om Utrecht, Haarlem, Zwolle en de provincie Noord-Holland.

Het lijkt een lastige opgave om een meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad te vinden voor dit voorstel. Eerder kreeg GroenLinks steun van andere partijen, maar die steun is niet meer genoeg met de huidige raadssamenstelling. Een verbod op fossiele reclame kan volgens juristen problemen opleveren met de vrijheid van meningsuiting. Ook zijn er grote twijfels over een UNICEF-onderzoek naar draagvlak voor een dergelijk verbod.

Vooralsnog is het onduidelijk wat een verbod financieel zal betekenen voor de stad. Reclames zijn een vaste inkomstenbron voor Amsterdam, die kampt met een megaschuld van 10 miljard euro. Desondanks willen GL en PvdD dat de nieuwe regels in oktober ingaan, met een overgangsperiode tot 2026 voor huidige contracten.