Home » Grootschalige werkzaamheden op Utrecht Centraal – Utrecht

Grootschalige werkzaamheden op Utrecht Centraal – Utrecht


Foto: utrecht.nieuws.nl

ProRail start met ingrijpende werkzaamheden bij Utrecht Centraal. Het kloppend hart van het Nederlandse spoornetwerk wordt van vrijdag 30 augustus tot maandag 9 september aangepakt. Als gevolg van de aanhoudende groei van het aantal reizigers zijn aanpassingen aan de infrastructuur noodzakelijk om de veiligheid en efficiëntie van enkele perrons te waarborgen. Aannemer BAM Infra Nederland gaat de werkzaamheden uitvoeren. Dat meldt ProRail.

Knelpunt aanpakken
Sinds 2016 zijn er significante verbeteringen aangebracht, zoals het verbreden van meerdere perrons. Toch blijft perron 3, langs spoor 5, een knelpunt. Dit spoor speelt een cruciale rol in de verbinding tussen Arnhem/Nijmegen en Amsterdam/Schiphol, twee drukbereisde routes.
Matthijs Baurichter, projectmanager bij ProRail, vertelt: “Door de beperkte breedte van dit perron is er tijdens de spits crowdcontrol nodig om de reizigers gelijk te verdelen over het perron. De drukte vindt vooral plaats onder de stationshal, waar het perron smal is. Daarom wordt dit perron aan de kant van spoor 5 verbreed.”

Complexe puzzel
“De beschikbare tijd en de volgorde van de bouwstappen vormen samen een uitdagende puzzel”, legt bouwmanager Erwin de Boer uit. “Spoor 5 moet verlegd worden, wat een verkorting van spoor 4 aan de zuidzijde tot gevolg heeft. Tegelijkertijd wordt perron 2 langs de sporen 3 en 4 aan de noordzijde uitgebreid, waardoor de functionaliteit van spoor 4 behouden blijft en spoor 3 meer ruimte krijgt voor reizigers.”