Home » Impact Dune: Part Two voelbaar in hele Nederlandse weekend box office – Entertainment Business

Impact Dune: Part Two voelbaar in hele Nederlandse weekend box office – Entertainment Business

Afgelopen week ging Dune: Part Two in première. Nederland liep uit voor de sciencefictionfilm en dat resulteerde in een weekend box office van meer dan 2,3 miljoen euro. Het succes van de tweede Dune-film zorgde er ook voor dat alle andere films in de top 30 significant minder presteerden dan vorige week.

Dune: Part Two is een groot succes. Internationaal en nationaal werd de film overladen met positieve reviews van critici en bezoekers. In Nederland was de film afgelopen dinsdag al in een beperkt aantal Nederlandse filmtheaters te zien. Twee dagen voor de officiële première wist Dune; Part Two hierdoor een recette van 315.454 euro op te halen. Vanaf donderdag tot en met zondag kwam daar nog 2.052.164 miljoen euro bij. Hiermee kwam de totale Dune: Part Two-box office in Nederlandse bioscopen op 2.367.618 miljoen euro. De film draaide met 209 prints in 151 filmtheaters.

De bezoekersaantallen en omzet van Dune: Part Two zijn natuurlijk fantastisch. Het succes heeft echter ook een negatieve invloed. En dan vooral op 26 andere films in de NVPI Film Box Office Top 30 Weekend Edition voor week 9. Deze incasseerden namelijk een fikse daling in omzet. De recette van de andere twee films in de top drie – Bob Marley: One Love (2) en Poor Things (3) – daalden respectievelijk met 44,2 en 40,9 procent. De eerstgenoemde wist afgelopen weekend nog 344.859 euro op te halen. Poor Things moest het doen met 183.162 euro. De grootse omzetdaler was Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba. De tekenfilm noteerde 79,2 procent minder recette.

Andere forse dalers waren Wonka (73,6 procent), Vogelvlucht (77,7 procent), Game On (75,5 procent), De Legende van Familie Vos (73,3 procent), Juf Braaksel en de Magische Ring (77,8 procent) en Beestenboel aan Boord (76,1 procent).

Iets minder dan de helft van de totale Nederlandse box office voor week negen werd gerealiseerd door Dune: Part Two. De complete omzet in Nederlandse filmtheaters bedroeg afgelopen weekend 4.274.870 miljoen euro. Vergeleken met de chart van week acht is dat een daling van 14,3 procent. Vorige week werd de vijf miljoen-grens net niet aangetikt. De complete recette bedroeg toen 4.987.565 miljoen euro.

Om uit het vaarwater van Dune: Part Two te blijven, gingen er geen andere nieuwe films in première. Wel kent de chart van week negen vier herintreders: Dune Part One (16), The Holdovers (24), Io Capitano (27), Samsara (28) en Vogels kun je niet Melken (29). Voor volgende week staat het debuut van de films Imaginary, Wicked Little Letters, Buenas Chicas en City Hunter The Movie: Angel Dust gepland.