Home » Kroongetuige onthult: gangsterbijeenkomst in Dubai over Nederlands moordcomplot

Kroongetuige onthult: gangsterbijeenkomst in Dubai over Nederlands moordcomplot

Kroongetuige onthult: gangsterbijeenkomst in Dubai over Nederlands moordcomplot

Brisante verklaring

Door Jermaine Ellenkamp en Koen Voskuil·6 juni 2024·Aangepast: 6 juni 2024

© Dubai Police

RTL Nieuws

Een Italiaanse kroongetuige heeft in detail verklaard over topfiguren binnen de Nederlandse drugshandel. Zo vertelt hij over een ‘drugsoorlog’ die moest worden gesust met een gangsterbijeenkomst in Dubai. Een reconstructie op basis van de nieuwe verklaring: “En toen voegde plotseling Taghi zich bij die conflicten. Taghi, Danny K., de beroemde Nederlandse crimineel… Iedereen.”

In een door militairen bewaakt gebouw in Napels zit een groep Nederlandse en Italiaanse officieren van justitie en rechercheurs in augustus 2023 tegenover Raffaele Imperiale. De Italiaanse drugscrimineel is twee jaar eerder in Dubai opgepakt en uitgeleverd aan Italië. Daar kiest hij eieren voor zijn geld: in ruil voor strafvermindering legt hij belastende verklaringen af over zijn voormalige collega’s en vijanden in het criminele circuit.

De Nederlandse delegatie wil vooral horen wat Imperiale weet over Nederlandse topcriminelen zoals Ridouan Taghi en diens zakenpartner Richard R., alias Rico de Chileen, die in 2021 tot 11 jaar celstraf werd veroordeeld. Veel, zo zal blijken. Imperiale heeft jarenlang in Nederland gewoond en draaide mee in de top van de Nederlandse drugshandel. 

Brisant

De brisante verklaring van Imperiale is dinsdag gevoegd in het hoger beroep van de strafzaak tegen Rico de Chileen. Het is de eerste keer dat een verklaring van de kroongetuige door de Nederlandse autoriteiten is gebruikt. RTL Boulevard en RTL Nieuws kregen inzage in het 95 pagina’s tellende document, dat slecht nieuws betekent voor Nederlandse topcriminelen: de verklaringen kunnen tegen hen gebruikt worden. 

Zo doet de Italiaan uit de doeken hoe hij rond 2016 de spil werd in een moordcomplot tussen de bekende Amsterdamse topcrimineel Mink Kok en Taghi-handlanger Rico de Chileen. “Toen ik zag dat er veel te veel mensen doodgingen, zei ik tegen mezelf: nu moet ik goed opletten dat ik niet in deze oorlog klem kom te zitten.”

Het kantoor van het openbaar ministerie in Napels waar Imperiale werd verhoord. © RTL Nieuws
Het kantoor van het openbaar ministerie in Napels waar Imperiale werd verhoord.

‘Ik ken Mink Kok’

Imperiale leert Rico de Chileen in 2008 kennen in een sportschool in Amsterdam Noord. Rico is net uit de gevangenis en wil volgens Imperiale weer de drugshandel in stappen. De Italiaan brengt hem in contact met crimineel Martin Meech, alias ‘Billy’, die later in Mexico zal worden doodgeschoten. “Ik zei tegen hem: ik ken Billy, ik ken Mink Kok. Hij kende ze ook. Hij zocht toenadering tot Billy en begon illegale activiteiten met hem te doen. (…) Billy gaf Rico een lening van 170.000 euro. Zo ontstond een werkrelatie.”

“Hoe wist u dit allemaal?”, vraagt een officier van justitie.

Imperiale: “Ik nam deel aan deze criminele organisatie.”

De ‘werkrelatie’ tussen Billy en Rico de Chileen komt volgens Imperiale onder druk te staan wanneer Robert Mink Kok (1961) uit de gevangenis komt en zich weer aansluit bij Billy. Kok, een bekende Amsterdamse crimineel die ook wel ‘de Denker’ of ‘de Lange’ wordt genoemd, trekt de leiding naar zich toe. Iets wat Rico de Chileen niet aanstaat, zegt Imperiale. “Hij nam het steeds meer van Billy over. Daar baalde Rico enorm van. Dan zitten we al in 2010.”

‘Een grote puinhoop’

Als Mink Kok en Billy in 2011 in Libanon worden gearresteerd met een partij van 55 kilo cocaïne en tot acht jaar celstraf worden veroordeeld, keert Rico de Chileen zich van hen af, vertelt Imperiale. Rico zou hebben begrepen dat Mink Kok en Billy achter zijn rug om drugstransporten zouden hebben gedaan. Hij voelt zich ‘buitengesloten’ en bouwt zijn eigen organisatie op. “Ik blijf dan met Billy werken”, zegt Imperiale tegen zijn verhoorders

“Billy interesseert ons niet, we blijven bij Rico”, onderbreekt een officier van justitie Imperiale.

“Nee, maar dit is belangrijk”, antwoordt Imperiale. “Want straks komt alles samen, Billy, Rico en de hele mikmak. Ze maken ruzie onderling, het is een grote puinhoop.”

Officier: “We luisteren.”

‘Uit de weg ruimen’

Imperiale hoort van Mink Kok en Billy dat Rico nog geld moest betalen. Het leidt tot een steeds hoger oplopend conflict. “Voor zover ik had begrepen, wilden Billy en Mink Rico uit de weg ruimen.”

Het is inmiddels 2014 als Samir Bouyakrichan, alias ‘Scarface’, aan Mink Kok en Billy aanbiedt om Rico de Chileen te laten liquideren, vertelt Imperiale. “Ik zat in 2014 in de gevangenis in Dubai. (…) Voordat ik werd gearresteerd, zei Billy tegen mij dat Scarface klaar was om Rico te vermoorden.”

Mink Kok, alias De Denker, zou volgens Imperiale ruzie hebben gekregen met Rico de Chileen. © RTL Nieuws
Mink Kok, alias De Denker, zou volgens Imperiale ruzie hebben gekregen met Rico de Chileen.

Het is een onderwereldvete op hoog niveau: Rico de Chileen heeft hoge connecties in Colombia, vertelt Imperiale. Aan de andere kant staan Mink Kok, Billy en de bende van Scarface. Die laatste is de eerste die wordt vermoord. Meerdere schutters doorzeven het lichaam van Scarface in 2014, in een plaatsje vlak bij Marbella. Wie achter de liquidatie zit, zegt Imperiale niet te weten. “Ik weet niet wie Scarface vermoord heeft, maar ik weet wel dat Scarface van plan was Rico te vermoorden.”

Dubbelspel

Als Imperiale in 2014 weer in Dubai wordt vrijgelaten, krijgt hij contact met zowel Billy als Rico, inmiddels gezworen vijanden van elkaar. Hij kiest er uiteindelijk voor om loyaal te zijn aan Rico. Imperiale laat Billy in de waan dat ze nog goede vrienden zijn. Zo neemt hij Billy zelfs in huis, maar brieft hij informatie door aan Rico. “Ik speelde dubbelspel. Ik had de controle over Dubai. Ik had mijn positie bepaald. Ik had besloten [dat het] Rico [werd]. Ik faciliteerde Rico.”

Volgens andere dossierstukken maakt Rico de Chileen samen met Taghi ook jacht op de broer van Samir ‘Scarface’ B.. Het gaat om Karim B., die dan in Dubai zit. Maar het oliestaatje aan de Perzische Golf tolereert geen geweld en tal van topcriminelen in Dubai vrezen voor hun positie als er bloed wordt vergoten. Eén van hen is Daniel Kinahan, de leider van een groot Iers drugskartel en misschien wel de machtigste crimineel in Dubai.

Rico de Chileen zou hem verzekeren dat de liquidatie geruisloos gebeurt, zo begrijpt justitie uit een versleuteld bericht van Rico aan Imperiale. “Ik zal het niet met wapens doen, ik zal het met een mes doen, want ik heb ninja’s daar klaar staan.” Later schrijft hij: “Ik zal je nooit in de problemen brengen en ik wil ook niet dat de Ieren problemen door mij krijgen.”

Imperiale legt dat bericht uit: “We wisten dat als er daar een liquidatie zou worden gepleegd, wij als belangrijke internationale figuren daar de gevolgen van zouden ondervinden.”

Gangsterbijeenkomst

En zo brengt de Nederlandse onderwereldvete de top van de mondiale cocaïnehandel in Dubai in gevaar. Het leidt tot een gangsterbijeenkomst waar de belangrijkste spelers uit de Nederlandse en internationale drugshandel samenkomen, vertelt Imperiale. Vriend of vijand. 

“En dan voegt plotseling Taghi zich bij die conflicten. Taghi, Danny K., de beroemde Nederlandse crimineel. (…) Die heb ik in Dubai tijdens een meeting leren kennen, dat was toen met Rico om te proberen dit conflict tussen drugshandelaren tot een einde te brengen. (…) Wij allen Nederlandse drugshandelaren, zeg maar, want ze zagen mij niet alleen als een Italiaanse crimineel, maar ook als onderdeel van die organisatie van Nederlandse drugshandelaren.”

Ook Ridouan Taghi was volgens Imperiale bij de gangstermeeting in Dubai. © Nieuwsuur
Ook Ridouan Taghi was volgens Imperiale bij de gangstermeeting in Dubai.

De details waarmee Imperiale verklaart, zullen Nederlandse criminelen de nodige kopzorgen geven. Zoals er nu 95 pagina’s verklaring zijn toegevoegd in de beroepszaak van Rico de Chileen, zullen ook in andere rechtszaken verklaringen opduiken van de naar justitie overgelopen Italiaanse topcrimineel, die zonder handrem uit de school aan te klappen is.

Dit artikel is gebaseerd op verklaringen onder ede van Raffaele Imperiale, die nog moeten worden getoetst door de rechtbank. We hebben zijn bevindingen voorgelegd aan de advocaten van Rico de Chileen, Ridouan Taghi en Mink Kok. Geen van hen wilde reageren of was daartoe op tijd in staat.

Hoofdrolspelers

Raffaele Imperiale. Italiaanse crimineel die sinds beginjaren 90 in Nederland woonde en opklom tot topcrimineel. Verhuisde later naar Spanje en Dubai. Deed zaken met de maffia. Nu kroongetuige in Italië.

Richard R. alias Rico de Chileen. Drugscrimineel die zich eerst aansloot bij Mink Kok en Billy, en vervolgens bij Ridouan Taghi.

Mink Kok. Bekende crimineel uit Amsterdam-Oost die in wapens en drugs zat. Momenteel zit hij vast.

Ridouan Taghi. Crimineel uit Nieuwegein die tot levenslang is veroordeeld wegens verschillende moorden.

Daniel Kinahan. Zoon van een Ierse godfather. Voormalig bokspromotor. Nu de vermeende leider van de Kinahan-organisatie vanuit Dubai.

Martin Meech, alias Billy. Brits-Belgische crimineel en goede vriend van Mink Kok. Werd in 2020 in Mexico doodgeschoten.

Danny K.. Topcrimineel die eerder tot 4,5 cel werd veroordeeld wegens leiden van een criminele organisatie. Als enige van de Nederlandse criminelen in dit artikel op vrije voeten.

Samir (Scarface) en Karim B.. Twee broers in de drugshandel. Samir B. werd in 2014 in Spanje geliquideerd.