Home » Lessons learned tijdens Future of Business Technology: ook AI moet…

Lessons learned tijdens Future of Business Technology: ook AI moet…

Paneldiscussie tijdens de Future of Business Technology-middag. Op de foto: Lieke Hamers (CTO Dell), Hawre Rahimi (voormalig Tweede-Kamerlid VVD), Lennert L’Amie (CIO Schiphol Group) en moderator Danny Frietman.

Tijdens een gevuld middagprogramma in De Loods in Rijswijk, gaven Jet de Ranitz (voorzitter Raad van Bestuur, SURF), Lennert L’Amie (CIO Schiphol Group), Hessel Dikkers (CIO NS) en Arjen de Graaf (CIO Nederlandsche Bank) een kijkje in de ambities en uitdagingen van hun organisaties – of de ecosystemen die zij faciliteren – in een snel digitaliserende wereld.

Successen, mislukkingen

Successen, maar ook mislukkingen kwamen daarbij aan de orde. Evenals de impact van nieuwe technologie zoals gen-AI. En hoe belangrijk het is voor IT-leveranciers om niet aan te kloppen met wat zij denken dat organisaties nodig hebben, maar te luisteren naar waar deze organisaties mee bezig zijn en waar zij staan in hun digitale transformatie. Iets waar een IT-aanbieder zoals Dell ook echt mee bezig is, benadrukte CTO Lieke Hamers tijdens de paneldiscussie.

Ook de overheid heeft een rol in het faciliteren van digitaliseren, in het vereenvoudigen van wat vaak een ondoordringbaar woud lijkt van soms tegenstrijdige regulering. Al gaat het er maar om Europese wetgeving zoals NIS2 op het gebied van security tijdig in Nederlandse wetgeving door te voeren, zo stelde paneldiscussielid en voormalige VVD Tweede Kamerlid Hawre Rahimi.

De komende week illustreren we met een video-overzicht van de Future of Business Technology-middag en met afzonderlijke video-interviews de boodschappen die de sprekers en leden van de paneldiscussie op 23 april wilden overbrengen op de ruim 100 CIO’s en andere IT-beslissers in De Loods. Hieronder alvast een kleine inkijk in het verloop van de middag.

Jet de Ranitz, bestuursvoorzitter SURF, benadrukte dat organisaties de risico’s van gen AI goed in kaart moeten brengen, maar tegelijkertijd ook gewoon aan de slag moeten gaan.

Lennert L'Amie, Schiphol Group

Lennert L’Amie, CIO van Schiphol Group, schetst hoe moeilijk het kan zijn om zoiets simpels lijkend als het totaal aantal passagiers op een dag goed in het vizier te krijgen. Betrouwbaarheid van dergelijke informatie is echter wel key om de juiste beslissingen te maken.

Hessel Dikkers, NS

Voor een organisatie als de NS is het belangrijk dat reizigers steeds meer en steeds sneller gewenste informatie krijgen om hun reis van deur naar deur te volbrengen. Tegelijkertijd, zo meent NS-CIO Hessel Dikkers, moeten treinen ook rijden. Kortom: de IT moet het gewoon doen. AI wordt zeker wel ingezet, maar nog niet in de kernprocessen, totdat ook AI het ‘gewoon doet’. 

Arjen de Graaf, DNB

Een organisatie zoals De Nederlandsche Bank, die onder meer toezicht houdt op de stabiliteit van het Nederlandse financiële stelsel, wil op het gebied van technologie vooral een smart follower zijn. CIO Arjen de Graaf vertelde in een gloedvol betoog welke impact dit al heeft op DNB. “Inmiddels zijn we zover dat we een duidelijke verdeling hebben op IT-gebied: de business geeft aan wat er nodig is, de IT vult in hoe dat op digitaal gebied dient te gebeuren.”