Home » Nederlanders gaan steeds vaker en langer op vakantie

Nederlanders gaan steeds vaker en langer op vakantie

Nederlanders gaan steeds vaker en langer op vakantie

Nederlandse consumenten geven meer uit aan reizen dan ooit tevoren. De reissector maakt dit jaar dan ook een opvallende groei door. Dat blijkt uit het Travel Trend 2024-rapport van Mastercard.

Ondanks economische onzekerheden, zoals wisselkoersschommelingen, blijven uitgaven aan luchtvaart en cruises stijgen, met negen van de tien recorddagen al in 2024 genoteerd. Europese reizigers verlengen hun vakanties gemiddeld met twee extra dagen ten opzichte van de periode voor de coronatijd.

Het aantal overnachtingen in Europa steeg in 2023 naar 2,91 miljard, een lichte stijging vergeleken met 2019. Reizigers blijven langer weg door aantrekkelijke en betaalbare bestemmingen, vooral in warmere klimaten. Voor elke zes graden Celsius stijging in temperatuur verlengen reizigers hun verblijf met ongeveer een dag.

Nederlanders gaan steeds vaker en langer op vakantie

München trekt deze zomer veel toeristen vanwege het EK Voetbal. Voor Nederlandse reizigers zijn daarnaast Jakarta, Split en Tirana favoriet. De interesse in Albanië neemt daarnaast sterk toe, met een verdubbeling van het aantal vluchten sinds 2019 en een stijging van toeristen van 12 naar 17 miljoen in vier jaar.

Reis buiten hoogseizoen

Een duidelijke trend is de verschuiving van reizen in het hoogseizoen naar het tussenseizoen. In de maanden mei-juni en september-oktober stijgt het aantal overnachtingen gestaag. Deze periode wint aan populariteit in landen als Kroatië, Griekenland, Portugal en Italië, maar ook in noordelijke landen zoals Denemarken en ook in Nederland zien we dit steeds meer.

Het rapport toont aan dat toeristen in Nederland meer uitgeven aan zowel betaalbaar als luxe uit eten gaan. Uitgaven aan ‘casual dining’ zijn met 27,9% gestegen ten opzichte van vorig jaar, terwijl luxe dineren een groei van 18,8% zag.

Italiaanse en Franse kustplaatsen domineren de lijst van duurste zomerbestemmingen in Europa. Tegelijkertijd zijn hoofdsteden als Boekarest, Warschau, Boedapest en Praag aantrekkelijke opties voor budgetreizigers. Ook Spaanse kustgebieden zoals de Costa Brava en Costa del Sol blijven populair onder toeristen die op zoek zijn naar betaalbare vakanties.