Home » Nederlandse 3×3-basketbalteams beginnen OKT in Hongkong met overtuigende zeges

Nederlandse 3×3-basketbalteams beginnen OKT in Hongkong met overtuigende zeges

De basketbalsters op het EK in 2023

NOS SportAangepast

De Nederlandse 3×3 basketbalteams zijn de strijd om een olympisch ticket goed begonnen. Op de eerste dag van het OKT in Hongkong versloegen de vrouwen Mongolië met 20-7, waarna de mannen hun voorbeeld volgden door Zwitserland met 22-15 te kloppen.

De regerend Europees kampioen bij de vrouwen – met Julia Jorritsma in plaats van de nog van een knieblessure revaliderende Kiki Fleuren – startte in groep B aarzelend tegen de nummer 17 van de wereldranglijst. Nederland, zelf de nummer 8, kwam met 4-3 achter na een tweepunter van Indra Ulziibal.

Daarna denderden Jill Bettonvil, Janis Boonstra, Noor Driessen en Jorritsma alsnog met een 14-0 run over Mongolië heen, profiterend van het grote aantal persoonlijke fouten aan Aziatische zijde. Nederland liep uit naar naar een 17-4 voorsprong, voordat Mongolië pas weer scoorde. Topscorer bij Nederland was Driessen, die goed was voor 13 van de 20 Nederlandse punten.

De Nederlandse 3×3-vrouwen waren in 2021 in Tokio niet van de partij, toen 3×3 voor het eerst op het olympische programma stond, de mannen wel.

De Jong neemt Oranje bij de hand

Van dat team is Dimeo van der Horst er als enige nog bij. Samen met Jan Driessen, Worthy de Jong en debutant Bryan Alberts keek hij in de eerste wedstrijd in groep A tegen Zwitserland al snel tegen een 9-4 achterstand aan. Zwitserland staat 15e op de wereldranglijst, Nederland 5e.

Maar De Jong, die wordt beschouwd als van de beste 3×3-spelers ter wereld, schoot met twee tweepunters Oranje eigenhandig naar een 10-9 voorsprong, die daarna in een razend tempo verder werd uitgebouwd.

Nieuwkomer Alberts tekende voor een paar nuttige scores, Van der Horst deelde met een tweepunter in de zoemer (14-18) een mokerslag uit, waarna De Jong het karwei met nog tweepunters met nog 2.46 op de klok afmaakte. Hij had 13 van de 22 punten, waaronder vijf tweepunters.

De mannen spelen zaterdag hun laatste twee groepsduels. Om 12.35 uur wacht Hongkong, om 14.25 gevolgd door Oostenrijk. Eerder op de dag zijn de vrouwen al aan de beurt. Zij spelen om 9.30 uur eerst tegen Chili, daarna om 11.45 uur tegen Azerbeidzjan.