Home » Nederlandse 3×3-basketbalteams door naar halve finales bij OKT in Hongkong

Nederlandse 3×3-basketbalteams door naar halve finales bij OKT in Hongkong

NOS SportAangepast

3×3-basketballers verliezen op OKT van Oostenrijk, maar gaan wel door

De Nederlandse 3×3-basketbalteams zijn doorgedrongen tot de halve finales bij het olympisch kwalificatietoernooi in Hongkong.

De Nederlandse vrouwen bleven ongeslagen door ook de laatste twee groepswedstrijden tegen Chili (16-13) en Azerbeidzjan (15-11) te winnen. Daardoor is de regerend Europees kampioen groepswinnaar geworden in poule B.

De mannen wonnen op de tweede dag eerst eenvoudig van Hongkong (17-11), maar trokken daarna in een thriller tegen Oostenrijk aan het kortste eind. Toch was de 18-17 nederlaag net voldoende om als nummer twee uit poule A in de race te blijven voor een olympisch ticket.

Alleen de winnaars van het OKT plaatsen zich direct voor de Olympische Spelen van Parijs.

Moeizamer

Na de overtuigende 20-7 zege vrijdag op Mongolië, ging het bij de vrouwen tegen Chili veel moeizamer. Noor Driessen, Loyce Bettonvil, Janis Boonstra en Julia Jorritsma keken de hele wedstrijd tegen een achterstand aan. En dat terwijl Chili door een blessure bij Thiare Garcia maar met drie speelsters aantrad, wat in 3×3-basketbal een groot nadeel is..

Julia Jorritsma in actie tegen Mongolië

Ruim een minuut voor het einde stond het nog verrassend 10-13 voor Chili, maar Driessen en Bettonvil bogen dat met ieder twee scores om in een 14-13 voorsprong, waarna Driessen (topscorer met 8 punten) met twee rake vrije worpen de zege veiligstelde.

Tegen Azerbeidzjan, een team met drie genaturaliseerde Amerikaanse speelsters, ging het tot 6-6 gelijkop. Onder meer dankzij een tweepunter van Bettonvil liep Oranje uit naar een 10-6 voorsprong, die daarna niet meer in gevaar kwam.

Mannen

De Nederlandse mannen hadden met gastheer Hongkong weinig problemen, ook al schoten ze maar twee van hun twaalf tweepunters raak. Al snel leidden Worthy de Jong, Jan Driessen, Dimeo van der Horst en Bryan Alberts met 5-1, om vervolgens steeds verder uit te lopen. Van der Horst maakte zeven van de zeventien Nederlandse punten.

In de laatste wedstrijd van de groepsfase tegen Oostenrijk stond de winst in poule A op het spel. Die leek naar Nederland te gaan. Maar de 13-8 voorsprong verdween in het broeierig warme Hongkong als sneeuw voor zon.

Nadat Nico Kaltenbrunner met een tweepunter Oostenrijk op 18-17 had gezet, antwoordde De Jong, topscorer met tien punten, meteen met een tweepunter. Bij 17-17 frommelde Enis Murati in de laatste seconden onder het bord de winnende score voor Oostenrijk binnen.

De Nederlandse vrouwen spelen zondagochtend om 9.55 uur in de halve finale tegen Polen, de nummer 2 uit poule A. De mannen treffen om 10.55 uur regerend olympisch kampioen Letland, de winnaar van groep B.