Home » Nederlandse HA Bricks verliest zaak tegen Lego

Nederlandse HA Bricks verliest zaak tegen Lego

Nederlandse HA Bricks verliest zaak tegen Lego

HA Bricks, de webshop van de Nederlander Hein Alkema, is teruggefloten door de rechter. Het bedrijf maakt en verkoopt onder meer treinsets die grotendeels uit legoblokjes bestaan.

Maar daar moet het mee stoppen. Lego vindt dat HA Bricks afbreuk doet aan het merk en de rechter in Den Haag geeft de Deense speelgoedfabrikant daarin gelijk.

Alkema beriep zich op het recht om goederen te mogen doorverkopen. Dat mag ook.

Maar Alkema paste ook steentjes van Lego aan. Zo zette hij er een andere bedrukking op, of zette er metalen onderdelen in. Daarmee paste hij het uiterlijk van de steentjes permanent aan. En dat mag dan weer niet.

Binnen 48 uur stoppen

HA Bricks heeft 48 uur de tijd gekregen om te stoppen. Ook moet het Lego inzage geven in alle bedrijfsinformatie en verkoopcijfers. Als hij dat niet doet, dan moet hij voor elke dag dat dat niet het geval is 1000 euro aan Lego betalen.

Lego kan er ook voor kiezen om 500 euro te eisen voor elk product dat inbreuk op het merkrecht maakt. Sowieso moet de man ruim 16.000 euro aan proceskosten betalen aan Lego.

Overleg over hoger beroep

Alkema zelf wil geen commentaar geven, maar zijn advocaat Douglas Mensink van HA Bricks zegt teleurgesteld te zijn. “Helemaal niet door mogen met die ontwerpen, dat vind ik nogal wat.” 

Als een product niet van Lego is, mag Lego eigenlijk niks zeggen over de verhandeling van niet-Lego, tenzij je dat doet onder de naam Lego, aldus Mensink. Volgens hem is het vonnis op het eerst gezicht rijp voor hoger beroep, maar dat moet hij nog met Alkema overleggen.

Kwaliteit

Merkenspecialist Richard Otto vindt het een ‘opvallende zaak’, omdat van speelgoed wordt verwacht dat je er je eigen creativiteit in kwijt kunt. Maar merkdeskundige Andy Mosmans heeft er wel begrip voor dat Lego bezwaar maakte tegen het feit dat HA Bricks ook andere steentjes gebruikte voor producten. 

“Als sommige steentjes misschien van mindere kwaliteit zijn, dan denken consumenten dat andere producten van Lego ook slechter zijn en ik kan mij voorstellen dat het merk dan schade oploopt.”