Opnieuw pakt een debuterende film de nummer één-positie van de Nederlandse Box Office Top 30 Weekend Edition. Kingdom of the Planet of the Apes doorbrak in vier dagen na release ook nog eens de omzetgrens van een miljoen euro. 

Kingdom of the Planet of the Apes kent een vliegende start. De film ging afgelopen donderdag in de Nederlandse bioscopen officieel in première en wist tot en met zondag een omzet van 875.459 euro te halen. Daar komt de recette bij van preview-voorstelling eerder vorige week (239.713 euro). Hiermee komt de totale box office op 1.115.171 miljoen euro. Kingdom of the Planet of the Apes was in 121 filmtheaters te zien met 179 prints.

Het succes van de film heeft hetzelfde effect dat Dune: Part Two bij zijn première veroorzaakte op de rest van de NVPI Film Top 30. De sciencefictionfilm debuteerde eind februari met een weekend box office van 2,3 miljoen euro en was te zien met 209 prints in 151 bioscopen. Dit succes zorgde ervoor dat alle andere films in de chart beduidend minder presteerde. Hetzelfde lijkt te gebeuren met Kingdom of the Planet of the Apes.

Met uitzondering van de zeven nieuwe binnenkomers zien de andere 23 films in de chart een flinke daling in omzet. De grootste negatieve knaller komt op naam van Lassie: Een Nieuw Avontuur. De recette van de kinderfilm daalde in de tweede week met 67,1 procent. Maar ook voorheen uitstekende presterende films moesten het doen met beduidend minder omzet. De nummer én van vorige week: Garfield zag de recette met 49,2 procent zakken. Dit gebeurde ook voor de rest van de NVPI Film Weekend Edition top vijf: The Fall Guy (-54,1 procent), Challengers (-48 procent) en Kung Fu Panda (-51,4 procent). Het is niet vreemd dat de totale box office van de aangesloten bioscopen voor afgelopen weekend ook een stuk minder was. Over 2.410 filmtheaters werd een recette van 2.575.419 miljoen euro opgehaald. Vergeleken met dezelfde periode vorige week is dat 27,3 procent minder.

De weekend box office zag zeven nieuwe films. Naast het succesvolle Kingdom of the Planets of the Apes waren dat Knox Goes Away (13), The Chosen (15), Mother’s Instinct (17), The Sweet East (20), The Beast (21) en The Braid (22). Ondanks het lange weekend staan er voor het komende weekend niet veel nieuwe blockbusters op het programma. Op de 16de gaat de animatiefilm If en de Nederlandse versie Fantasievriendjes in première. Daarnaast is de nieuwste film van de makers van New Kids: Krazy House te zien, de Nederlandstalige productie Laatste Ronde en de horrorfilm The Strangers: Chapter 1.