Home » Onderzoek: winst van kleinere mkb-bedrijven blijft achter

Onderzoek: winst van kleinere mkb-bedrijven blijft achter

Onderzoek: winst van kleinere mkb-bedrijven blijft achter


Nieuws


Leestijd van ongeveer 1 minuut

Kleine mkb-bedrijven kunnen steeds minder investeren omdat hun winst achterblijft bij die van grote mkb-bedrijven. Een groot deel van de kleinste bedrijven ging er het afgelopen jaar zelfs stevig op achteruit. Dat verzwakt de innovatiekracht van de Nederlandse economie.

Meer dan de helft van de kleine mkb-bedrijven (met twee tot tien werknemers en een jaaromzet tot € 1 mln) boekte voor het derde jaar op rij minder winst, zo blijkt uit onderzoek van SRA. De organisatie van accountantskantoren onderzocht de jaarrekeningen van ruim negenduizend mkb-bedrijven, met een gezamenlijke omzet van € 19 mrd. Bijna vier op de tien kleine bedrijven zagen de winst vorig jaar zelfs met de helft of meer dalen.

Trend baart zorgen

“Dit is een trend die zorgen baart”, concludeert SRA. “Het lijkt erop dat het microbedrijf als aanjager van innovatie verstoken raakt van brandstof.” De microbedrijven, samen goed voor 83 procent van alle bedrijven met personeel in Nederland, zijn volgens de organisatie dankzij hun wendbaarheid vaak innovatief. Als de groei en innovatiekracht bij deze kleine bedrijven stokken, heeft dat volgens SRA consequenties voor de economie en slagkracht van Nederland.

Bron: ANP