Home » Restaurant Bij5 nét niet het Slimste Bedrijf van Nederland

Restaurant Bij5 nét niet het Slimste Bedrijf van Nederland

[Update: na woensdag werd Bij5 ingehaald door Damsté advocaten – notarissen. Waar Bij5 43 seconden over had, had dit advocatenkantoor er nog 44 te gaan. Net één seconde meer, dus. Het Naaldwijkse Grand Café – Restaurant eindigt op een respectabele tweede plaats in het klassement van maart 2024.]

Door Debbie van Eijk

In ‘Het Slimste bedrijf van Nederland’ is de opdracht simpel: beantwoord binnen één minuut zo snel mogelijk vijf vragen goed. Bij5 – het zal misschien ook een beetje in de naam zitten – wist de antwoorden zó snel op te dissen, dat ze 43 seconden overhielden van hun minuut. Daarmee is hun score gelijk aan de winnaar van december 2023. Dikke kans dus dat geen ander bedrijf hen meer overtreft. Nog tot en met vrijdag kunnen ze in theorie ingehaald worden. 

Grap

Bij5 speelde mee met het keukenteam, dat bestaat uit vijf man, en de eigenaren van het Grand Café – Restaurant. Jeremy vertelt namens het keukenteam: “Het begon als een grap. Je moest een ‘opwarmvraag’ beantwoorden en insturen naar de radio. Van daaruit kon je gekozen worden.” 

Jeremy en het team hebben vaak Qmusic opstaan in de keuken in Naaldwijk. “We vinden de show ook wel leuk. Meestal zijn we aan het meespelen met dit programma.”

Live beantwoorden

Des te toffer was het dat hun bedrijf werd geselecteerd om woensdagmiddag mee te doen aan de quiz. Vooraf kregen ze de spelregels uitgelegd, maar de vijf vragen zelf moesten live in de uitzending worden beantwoord. Jeremy: “Je moet meteen juist antwoorden. Als je het niet weet, kan je een vraag ook passen, maar deze vielen aardig in ons straatje.”

Guacamole

Niet gek als je bedenkt dat één van de vragen over guacamole ging en je een team hebt van koks. Een andere vraag was wat de afkorting was van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Ook voor die vraag draaide het Bij5-team hun hand niet om. Net als de vragen welk meer er tussen Noord-Holland en Flevoland ligt, van welke artiest het nummer Texas Hold ‘Em is en op welke dag 1 april valt (Tweede Paasdag).

Hecht team

Maar de grote kracht van hun succes is misschien wel hun teamspirit. Jeremy: “We werken goed samen, als klein en hecht team.” Er werken, met het keukenteam erbij, ongeveer dertig man personeel bij Bij5. “We zijn goed op elkaar ingespeeld en ons team bestaat uit mensen met verschillende interesses.”

Wat ze gaan doen als ze winnen? “Nog geen idee,” lacht Jeremy eerlijk. “Je krijgt een award uitgereikt, maar wat er verder voor beloning is, dat durf ik niet te zeggen.”

Prijs

Volgens de website van Qmusic is de prijs het aantal overgebleven secondes x 10 euro aan gratis boodschappen, met een maximum van 440 euro (44 seconden). In dat geval heeft Bij5, wanneer ze de eerste plek behouden, dus 430 euro aan boodschappen gewonnen.