Home » The Body Shop België failliet, kaartenhuis stort verder in

The Body Shop België failliet, kaartenhuis stort verder in

The Body Shop België failliet, kaartenhuis stort verder in

Het Belgische onderdeel van cosmeticaketen The Body Shop is failliet verklaard. Dat bevestigt een woordvoerster van het kantoor van curator Alice van der Schee tegen RTL Z. Eerder vroegen de Britse en Duitse bedrijfsonderdelen al faillissement aan. 

The Body Shop Belgium telt een kleine twintig vestigingen, en valt net als de 27 Nederlandse winkels juridisch gezien onder het Nederlandse bedrijfsonderdeel The Body Shop Benelux. Vandaar dat een Nederlandse curator het faillissement moet afwikkelen.

Omgevallen dominosteen

Met het faillissement van The Body Shop Belgium valt opnieuw een dominosteen om. Het retailconcern telt wereldwijd 900 eigen winkels, en nog eens zo’n 1600 franchisevestigingen. Dat zijn winkels die eigendom zijn van zelfstandige ondernemers.

The Body Shop verkoopt duurzame crèmes, shampoos, zeepjes en andere verzorgingsproducten en was decennialang een succesverhaal (zie kader onderaan). Afgelopen jaren raakte de winkelketen in de problemen. Eerder deze maand vroegen de Britse en Duitse onderdelen al faillissement aan.

Winkels gesloten

Ook de Europese webwinkels van The Body Shop gingen uit de lucht. En volgens artikelen in de Belgische pers hield het merendeel van de winkels in België vorige week al de deuren gesloten.

Dat blijkt nu dus te worden gevolgd door het bankroet van The Body Shop België. Het faillissement werd gisteren uitgesproken door de rechtbank Midden-Nederland.

Voorbode

Of dat een voorbode is van het faillissement van de rest van The Body Shop Benelux met ook de 30 Nederlandse winkels, is nog niet bekend. Curator Alice van der Schee was zelf vanochtend nog niet beschikbaar voor een toelichting.

De Nederlandse winkels zijn nog gewoon open. Bij het winkelbedrijf werken in Nederland zo’n 150 mensen.

Body Shop in notendop

The Body Shop werd in 1976 opgericht door de duurzame onderneemster Anita Roddick. In 2006 verkocht zij de destijds succesvolle winkelketen aan de Franse cosmeticagigant L‘Oreal. Elf jaar later kwam bedrijf in handen van het Braziliaanse Natura Cosmeticos.

Onder de Brazilianen keerde The Body Shop weer terug naar zijn roots, met veel aandacht voor duurzaamheid en politieke stellingnames. Maar daarmee keerde het succes uit de eerste decennia niet terug.

Eind vorig jaar verkocht Natura de winkelketen voor een appel en een ei aan de Duitse investeerder Aurelius. Die beloofde aanvankelijk nog nieuw leven in The Body Shop te blazen. In werkelijkheid koersten de Duitsers in sneltreinvaart aan op een keiharde sanering.