Home » Twee Nederlanders in de NBA Draft Combine: Post en Edwards

Twee Nederlanders in de NBA Draft Combine: Post en Edwards

Met nog ruim een maand tot de NBA Draft is de slotmaand aangebroken voor twee Nederlandse basketbaltalenten. De afgelopen weken vloog het tweetal kriskras door Amerika om getest te worden bij verschillende NBA-ploegen.

Deze week komen Quinten Post en Jesse Edwards samen in Chicago om de medische testen van de NBA te ondergaan en tegen de grootste talenten partijen te spelen in de NBA Draft Combine. Dat zijn scoutingsdagen voor de grootste basketbaltalenten, waarbij NBA scouts aanwezig zijn.

Ze kennen elkaar nog goed van de Apollohal in Amsterdam. Maar deze week spelen Post en Edwards samen in de Wintrust Arena in Chicago. Daar wordt de NBA Draft Combine gehouden. Een tweedaags evenement waar NBA-talenten medische testen ondergaan, schotoefeningen doen, partijen spelen en praten met geïnteresseerde NBA-ploegen. Zeven jaar geleden speelde de twee nog bij Apollo Amsterdam. Maar deze maand kan de Amerikaanse droom, waarmee ze in de Apollohal rondliepen, werkelijkheid worden.

De NBA Draft

Via de NBA Draft worden nieuwe talenten gekozen door NBA-ploegen. In twee rondes van ieder dertig keuzes kunnen de teams het talent naar keuze ‘claimen’, waardoor zij de enige ploeg zijn die het talent een contract mag aanbieden.

Zondagavond is de volgorde van de keuze bepaald, waardoor het spel nu definitief op de wagen is. Uit die zogeheten NBA Draft Lottery is gekomen dat Atlanta Hawks als eerste mag kiezen. Vorig jaar werd de Franse Victor Wembanyama als eerste gekozen.

play

3:35

Nederlanders in actie op NBA Combine: “Had dit vijf jaar geleden nooit gedacht”

Quinten Post en Jesse Edwards hopen de eerste Nederlands sinds jaren in de NBA te worden. “Ik hoop dat wij rolmodellen kunnen zijn.”

Een dag later begint de NBA Draft Combine waar Post al voor uitgenodigd was. Edwards heeft een plek afgedwongen via het voorprogramma, het G League Elite Camp. Ook de Nederlandse Tristan Enaruna deed hieraan mee, maar werd niet uitgenodigd voor de Draft Combine.

Op proef bij NBA-teams

Na vijf jaar college basketball hebben Post en Edwards zich in de kijker gespeeld van de NBA. Beiden zijn de afgelopen weken bij meerdere NBA-teams op bezoek geweest, bevestigen bronnen aan ESPN. Geïnteresseerde NBA-teams lieten de twee trainen in de faciliteiten en spraken over de mogelijkheden om geselecteerd te worden.

Voor alle twee geldt dat ze na vijf jaar universiteitsbasketbal relatief oud zijn. De jongste talenten worden vaak als eerste gekozen. Victor Wembanyama was 19 toen hij werd gekozen, een jaar eerder werd ook Paolo Banchero op 19-jarige leeftijd gekozen in de Draft.

De teams die geïnteresseerd zijn in de Nederlanders, zullen teams zijn die opzoek zijn naar ervaring en ‘role players.’ De Nederlanders moeten het laatste stukje worden van een ploeg die al grotendeels staat. Anders dan een Wembanyama, waar de komende jaren een team omheen gebouwd wordt.

Ook Post weet dat. “Ieder NBA-team heeft al een keer contact opgenomen met mijn agent”, vertelt Post die net terug is van een proeftijd bij Utah Jazz. “Maar ik sta ook open voor ieder team. Want uiteindelijk is spelen in de NBA de ultieme droom.”

Bij de NBA Draft zal de Nederlandse fan vooral naar de tweede ronde moeten gaan kijken. Al is het ook goed mogelijk om zonder gekozen te worden, alsnog in de NBA te geraken. Op die manier ben je als speler vrij om met iedere NBA-ploeg te onderhandelen en niet alleen met de ploeg die je gekozen heeft in de NBA Draft. “Maar eerst gaat de blik op de NBA Draft Combine”, zegt Post vastbesloten.

De NBA Draft Combine is vandaag en morgen met zo’n 75 spelers. De NBA Draft vindt plaats op 26 en 27 juni in New York.