Home » U15 jeugd kijkt terug op succesvolle JR. NBA League

U15 jeugd kijkt terug op succesvolle JR. NBA League

U15 jeugd kijkt terug op succesvolle JR. NBA League

De afgelopen dagen speelden de Nederlandse U15-teams tijdens de Jr. NBA League in Valencia, Spanje. Zowel de jongens, als de meisjes, kijken terug op een enorm succesvol toernooi.

De meiden behaalden een knappe zilveren medaille. In de finale verloor het team van het thuisspelende Valencia, maar de speelsters boden elke wedstrijd enorme weerstand en wonnen de meeste potten.

Coach Molly McDowell zegt dat haar team meedeed aan het toernooi om ‘de competitie aan te gaan’. “We wilden dat deze dames de ervaring van het internationale spel meegeven. Voor veel speelsters was dit de eerste keer.” In andere landen wordt volgens McDowell sneller en fysieker gespeeld dan in de Nederlandse top. “Het is belangrijk dat ze dat hogere tempo al op vroege leeftijd leren kennen.”

Lang en atletisch

“Deze 2009-2010 lichting is heel getalenteerd”, zegt ze. “Dat we 15 voorkwamen tegen een land als Kroatië is super. Maar je weet ook: zulke landen blijven knokken. Om te zien hoe de dames daarop reageerden, hoe ze groeiden in het toernooi, was super.”

Nederland won zijn wedstrijden volgens McDowell vaak door lengte en atletisch vermogen. “Die zijn echt speciaal in dit team. Als je ons tijdens de warming up ziet, zou je zeggen dat we elke wedstrijd winnen.” Wat overigens niet wil zeggen dat de speelsters alleen fysiek sterk waren: “Ik vond dat we op de juiste momenten heel slim speelden, en juist het tempo uit de wedstrijd wisten te halen.”

Persoonlijke highlight voor Molly: ze coachte een wedstrijd tegen Ticha Penicheiro. “Dat was echt wel een childhood idol. Ik was altijd een pointguard en Ticha strooide echt op collega al met de mooiste no-look passes. Haar ontmoeten was voor mij nog leuker dan naast Dominique Wilkins coachen, haha!”

MVP Mia-Elle Lieverst

Verschillende speelsters hadden een enorm sterk toernooi. Voor niemand gold dat waarschijnlijk méér, dan voor Mia-Elle Lieverst, het jonge talent van Landsmeer.

“We speelden tegen betere teams dan normaal. Daar leren we natuurlijk veel van. Alle meiden hadden méér skills dan we gewend zijn van tegenstanders. We speelden vanaf het begin harde, fysieke wedstrijden.”

Zelf denkt Mia dat het toernooi haar wel degelijk dingen leerde waar ze op langere termijn iets aan heeft. “Ik denk dat ik deze dagen veel geleerd heb over leiderschap. De hele ervaring neem ik mee in de rest van mijn carrière. Deze meiden waren echt wel goed.”

(Molly coachtte tijden de Jr. NBA League tegen jeugdheld Ticha Penicheiro)

Jongens presteren ook sterk

De jongens onder 15 eindigden op de 5e/6e plaats in het toernooi, maar werkten volgens coach Luiz Lemes wel degelijk goede wedstrijden af.

“Een geweldige ervaring voor de jongens”, aldus Lemes. “Dit geeft ze de smaak van een klein EK voor A-landen. Ze moesten uit hun comfortzone komen en tegen snellere, sterkere tegenstanders spelen. Ze pasten zich enorm goed aan, maar het bleek een uitdaging de intensiteit 40 minuten vol te houden. Dat is de les van dit toernooi.”

Lemes zal zich vooral de overwinning op Litouwen, een toplad, blijven herinneren. “We hebben vier kwarten lang geknokt en verdiend, overtuigend gewonnen.” Verder vond Lemes het mooi dat twee jongens de All Star Game haalden en Matija Lucic topscorer van het toernooi werd en het ‘All JR. NBA Team’ haalde.