Home » Waar werken de Xbox Game Studios aan (update: 13 mei 2024) – XBNL

Waar werken de Xbox Game Studios aan (update: 13 mei 2024) – XBNL

De Xbox-divisie van Microsoft heeft inmiddels tientallen studios die aan games werken. In dit artikel lees je een overzicht van alle games waar de Xbox Game Studios aan werken, inclusief de studios van Bethesda & Zenimax Media en Activision-Blizzard-King. Dit artikel is voor het laatst van een update voorzien op 13 mei 2024.

De afgelopen jaren heeft Microsoft flink in de Xbox-divisie geïnvesteerd. De Amerikaanse techgigant heeft dit onder andere gedaan door studios op te richten en studios over te nemen. Inmiddels zijn er meer dan 30 studios aan het werk die aan Xbox-games werken. Vaak bestaan de studios ook nog eens uit meerdere teams en wordt er dus per studio aan meerdere games gewerkt. Twitteraar Klobrille heeft een aantal maanden geleden een mooi overzicht gemaakt van alle studios:

Xbox Game Studios (First Party)

De eigen studios van Xbox werken aan verschillende games. Sommige games zijn al uitgebracht en worden met content updates ondersteund (ongoing), sommige games hebben al een releasedatum en andere games zijn al wel aangekondigd, maar daar is de releasedatum nog onbekend van (TBA).

Turn 10 Studios – Forza Motorsport (Ongoing)

Turn 10 Studios werkt hard aan de voortdurende ontwikkeling van Forza Motorsport. De officiële gameplay-demo werd onthuld tijdens de Xbox & Bethesda Games Showcase 2022.

Rare Games – Sea of Thieves (Ongoing)

Rare Games blijft de zeeën onveilig maken met doorlopende updates en avonturen in Sea of Thieves sinds de lancering in 2018. De online multiplayer game kent meer dan 50 content updates en blijft ook in 2024 ondersteund worden.

Rare Games – Everwild (TBA)

Everwild, aangekondigd tijdens XO19, blijft mysterieus. Het is nog onduidelijk wanneer Everwild uit zal komen. Er is nog geen releasewindow gecommuniceerd.

343 Industries – Halo Infinite (Ongoing)

343 Industries zet de reis voort met de voortdurende ontwikkeling van Halo Infinite. Inmiddels zijn we aanbeland bij Season 5: Reckoning.

The Coalition – Gears 5 (Ongoing)

In 2019 is Gears 5 uitgebracht en de game vanThe Coalition wordt sindsdien ondersteund. Het gerucht gaat al een tijd dat de studio ook aan een remastered editie van Gears of War 1 – 3 zou werken, maar deze geruchten zijn nooit bevestigd. Het ligt verder in lijn der verwachting dat in 2025 een nieuwe Gears uitgebracht zal worden, maar ook dit is niet zeker.

The Coalition – Nog niet aangekondigd (TBA)

The Coalition heeft nog een project in ontwikkeling, maar verdere details moeten worden onthuld. Het ligt voor de hand dat er in ieder geval aan Gears 6 gewerkt wordt.

Mojang Studios – Minecraft (Ongoing)

Mojang Studios blijft bouwen aan het fenomeen dat Minecraft is sinds de lancering in 2011. Minecraft is met 300 miljoen exemplaren de best verkochte game ooit. Mojang blijft ook in 2024 de game ondersteunen.

The Initiative – Perfect Dark (TBA)

The Initiative heeft Perfect Dark aangekondigd en een ontwikkelaarsinterview uitgebracht tijdens The Game Awards 2020.

Undead Labs – State of Decay 2 (Ongoing)

In 2018 is State of Decay uitgebracht. Sindsdien wordt de game met regelmaat van nieuwe content voorzien. Tientallen updates zijn al uitgebracht en ook in 2024 zal deze online multiplayer game ondersteund worden.

Undead Labs – State of Decay 3 (TBA)

Undead Labs heeft State of Decay 3 aangekondigd tijdens E3 2020. Het is nog onduidelijk wanneer State of Decay 3 uit zal komen. Er is nog geen releasewindow gecommuniceerd.

Playground Games – Forza Horizon 5 (Ongoing)

Playground Games heeft de race-ervaring naar nieuwe hoogten gebracht met Forza Horizon 5. Ook in 2024 zal de game updates krijgen. Of in de loop van 2024/2025 een nieuwe Forza Horizon uitgebracht zal worden is vooralsnog onbekend. De studio werkt namelijk ook aan een nieuwe Fable.

Playground Games – Fable (TBA)

Fable keert terug, aangekondigd tijdens de Xbox Games Showcase tijdens E3 2020. De studio heeft inmiddels ook al een indrukwekkend trailer getoond.

Ninja Theory – Hellblade: Senua’s Saga (21 mei 2024)

Ninja Theory heeft de langverwachte “Senua’s Saga: Hellblade II” onthuld tijdens The Game Awards 2019. De reis van Senua zal op 21 mei 2024 gaan vervolgen.

Ninja Theory – Project Mara (TBA)

Ninja Theory heeft ook Project Mara aangekondigd met een intrigerende teaser. De teaser is in 2020 getoond, maar sindsdien hebben we er niets meer over gehoord. Het ligt voor de hand dat de studio eerst Hellblade II uitbrengt, voordat we meer over Project Mara zullen horen.

Compulsion Games – South of Midnight (TBA)

Compulsion Games heeft onlangs South of Midnight aangekondigd tijdens de E3 van 2023. De aankondigingstrailer is hier te zien. Hoewel de game nog geen releasedatum heeft gekregen, wordt verwacht dat South of Midnight in de loop van 2024 uitgebracht zal worden.

Double Fine Productions – Nog niet aangekondigd (TBA)

Double Fine Productions heeft in 2022 Psychonauts 2 uitgebracht. Het is nog niet bekend waar de studio momenteel aan werkt. Opgemerkt wordt dat de studio komend jaar haar 25-jarige jubilieum viert. De studio heeft laten weten ter ere van het jubileum nieuwe games aan te kondigen, maar verdere details moeten nog worden onthuld.

InXile Entertainment – Clockwork Revolution (TBA)

InXile Entertainment heeft Clockwork Revolution onthuld tijdens E3 2023. Er is nog geen releasewindow voor deze game bekend.

Obsidian Entertainment – Grounded (Ongoing)

Obsidian Entertainment zet de ontwikkeling van Grounded voort. Grounded is in officieel 2022 uitgebracht en heeft sindsdien miljoenen spelers aan zich weten te binden. De online multiplayer game heeft sinds release meerdere content updates gekregen en ook komend jaar zal de game nieuwe uitbreidingen krijgen.

Obsidian Entertainment – The Outer Worlds 2 (TBA)

The Outer Worlds 2 werd aangekondigd tijdens E3 2021. Er is nog geen releasewindow voor deze game bekend.

Obsidian Entertainment – Avowed (Herfst 2024)

Avowed werd aangekondigd tijdens E3 2020. Er is nog geen releasewindow voor deze game bekend.

Worlds Edge – Age of Empires IV (Ongoing)

Worlds Edge blijft werken aan Age of Empires IV, met de lancering van de “Anniversary Edition”.

Worlds Edge – Age of Mythology (2024)

Worlds Edge werkt aan Age of Mythology: Retold. Deze remake van de beroemde realtime-strategiegame moet in 2024 uitgebracht gaan worden. Een exacte releasedatum is echter nog niet bekend gemaakt.

Kortom, de Xbox Game Studios hebben flink wat games in ontwikkeling en bieden daarnaast veel ondersteuning om hun online multiplayer games levendig te houden.

Xbox Game Studios (Publishing)

Ook zijn er games die door andere studios ontwikkeld worden, maar door de Xbox Game studios uitgegeven worden:

Kojima Productions – OD (TBA)

Kojima Productions heeft OD aangekondigd tijdens The Game Awards 2023. Verdere details over het project moeten nog worden onthuld.

People Can Fly – Project Maverick (TBA)

People Can Fly werkt aan Project Maverick, waarover nog geen specifieke details zijn vrijgegeven. Verdere updates worden verwacht.

Asobo Studio – Microsoft Flight Simulator: 2024 (Ongoing)

Asobo Studio gaat door met de doorlopende ontwikkeling van Microsoft Flight Simulator, met nieuwe aankondigingen tijdens E3 2023. De studio werkt momenteel aan Microsoft Flight Simulator 2024.

Avalanche Studios – Contraband (TBA)

Contraband, aangekondigd tijdens E3 2021, blijft mysterieus. Verdere details en updates worden verwacht. Er is nog geen releasewindow voor deze game bekend.

Stoic Studio – Towerborne (TBA)

Stoic Studio heeft Towerborne aangekondigd tijdens E3 2023. Details over dit project moeten nog worden onthuld. De game komt naar verwachting in 2024 uit.

Oxide Games – ARA: History Untold (Herfst 2024)

Oxide Games heeft ARA: History Untold onthuld tijdens E3 2022. Meer informatie over dit project wordt binnenkort verwacht. Er is nog geen releasewindow voor deze game bekend.

Exclusieve Xbox-games (of timed-exclusive) van third party studios

Ook door derden partijen wordt er aan (tijdelijke) exclusieve xbox-games gewerkt. Deze games zijn vooralsnog aangekondigd:

Studio Wildcard – Ark II (TBA)

Studio Wildcard heeft Ark II aangekondigd tijdens de Xbox & Bethesda Games Showcase 2022. Er is nog geen releasewindow voor deze game bekend. Wel wordt verwacht dat de game in de loop van 2024 uitgebracht zal worden.

Thunder Lotus Games – 33 Immortals (2024)

Thunder Lotus Games heeft 33 Immortals aangekondigd met een intrigerende aankondigingstrailer. De game komt in 2024 uit. Vanaf 24 mei 2024 kunnen spelers voor het eerst met een closed beta aan de slag.

GSC Game World – S.T.A.L.K.E.R. 2 (5 september 2024)

GSC Game World werkt aan S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl. De game is al in 2010 voor het eerst aangekondigd. Vervolgens ging de studio failliet en is het een tijdje onduidelijk geweest wat er met de game zou gebeuren. Toen de studio een herstart kon maken is de game in 2018 opnieuw aangekondigd. S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl wordt op 5 september 2024 uitgebracht.

Coatsink – Replaced (TBA)

Coatsink heeft Replaced aangekondigd tijdens The Game Awards 2022. Het is vooralsnog onbeked wanneer Replaced uitgebracht zal worden. De verwachting is dat de game in de loop van 2024 te spelen zal zijn.

Amplifier Games – Lightyear Frontier (19 maart 2024)

Amplifier Games heeft Lightyear Frontier aangekondigd tijdens E3 2021. De game is op 19 maart 2024 uitgebracht.

Bethesda & Zenimax Media

Bethesda Game StudiosThe Elder Scrolls VI (2026+)

Bethesda Game Studios zet de epische reis voort met de ontwikkeling van The Elder Scrolls VI. Hoewel nog ver weg, belooft de game een meeslepende ervaring te worden die de verwachtingen van fans zal overtreffen.

Bethesda Game Studios – Starfield (Ongoing)

De ontwikkeling van Starfield, Bethesda’s langverwachte ruimte-epos, gaat gestaag door. Verdere updates worden verwacht naarmate de lancering dichterbij komt.

Bethesda Game StudiosFallout 76 (Ongoing)

Het online avontuur in het post-apocalyptische Appalachia gaat door met constante updates en nieuwe inhoud voor Fallout 76.

Bethesda Game StudiosFallout 4 Remaster (23 april 2024

Het bekroonde Fallout 4 blijft een kernonderdeel van Bethesda’s portfolio, met voortdurende ondersteuning en updates. Op 23 april 2024 komt een remaster van Fallout 4 uit.

Zenimax Online Studios – Project Kestrel (TBA)

Zenimax Online Studios werkt aan een nieuw project, Project Kestrel, waarover verdere details nog moeten worden onthuld.

Zenimax Online Studios – The Elder Scrolls Online (Ongoing)

The Elder Scrolls Online blijft floreren met nieuwe uitbreidingen en content, waardoor spelers de rijke wereld van Tamriel kunnen blijven verkennen.

ID Software – Untitled Game (TBA)

Onbekend. ID Software, de makers van de legendarische DOOM-franchise, werken aan een nieuw, nog niet getiteld spel.

Arkane Studios – Blade (TBA)

Arkane Studios heeft ook een nieuw project, getiteld Blade, aangekondigd. Verdere details over dit mysterieuze avontuur worden later bekendgemaakt. Er is nog geen releasewindow voor deze game bekend.

Machine Games – Indiana Jones (2024)

Machine Games neemt spelers mee op een archeologisch avontuur met de aankomende Indiana Jones-game. Verdere details worden later onthuld.

Activision-Blizzard

In 2023 heeft Microsoft groen licht gekregen om Activision-Blizzard-King over te nemen. In dit artikel nemen we de games op die van Activision-Blizzard uitgebracht gaan worden of ongoing zijn. De mobiele games van King worden in dit artikel niet vermeld.

Raven Software – Call of Duty: Warzone (Ongoing)

Raven Software blijft het immens populaire Call of Duty: Warzone ondersteunen en voorzien van regelmatige updates om de spelervaring fris en boeiend te houden.

Raven Software – Rumoured Hexen Game (TBA)

Geruchten wijzen op een nieuw Hexen-spel in ontwikkeling bij Raven Software. Verdere details moeten nog worden bevestigd.

Treyarch StudiosDevelopment Cycle: Nieuwe Call of Duty Black Ops (TBA)

Treyarch Studios is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe Call of Duty-titel binnen de Black Ops-franchise. Verdere informatie wordt verwacht.

Infinity Ward Development Cycle: Nieuwe Call of Duty Modern Warfare (TBA)

Infinity Ward werkt aan een nieuwe Call of Duty-titel binnen de Modern Warfare-serie. Details over het project worden later onthuld.

Sledgehammer GamesCall of Duty Modern Warfare 3 (Ongoing)

Sledgehammer Games blijft de fanfavoriet Call of Duty: Modern Warfare 3 ondersteunen met voortdurende updates en inhoud.

Radical Entertainment Ondersteuning Call of Duty (Ongoing)

Radical Entertainment blijft actief betrokken bij de ondersteuning van verschillende Call of Duty-titels.

Blizzard StudiosTeam 1 werkt aan StarCraft II, Heroes of the Storm (Ongoing)

Team 1 bij Blizzard zet zich in voor de doorlopende ondersteuning van StarCraft II en Heroes of the Storm.

Blizzard StudiosTeam 2 werkt aan World of Warcraft (Ongoing)

Team 2 bij Blizzard blijft werken aan de voortdurende ontwikkeling van World of Warcraft.

Blizzard StudiosTeam 3 werkt aan Diablo IV, Diablo: Immortal (Ongoing)

Team 3 bij Blizzard werkt aan Diablo IV en blijft Diablo: Immortal ondersteunen. In 2024 zal voor Diablo IV een nieuw seizoen starten en eind 2024 wordt een eerste uitbreiding op het verhaal in Diablo IV verwacht.

Blizzard StudiosTeam 4 werkt aan Overwatch 2 (Ongoing)

Team 4 bij Blizzard concentreert zich op de ontwikkeling van Overwatch 2.

Zoals je ziet worden er veel games onder de vlag van de Xbox Game Studios ontwikkeld. Naar welke games kijk jij uit? Mis je nog titels? Laat het ons weten!