Home » Zoveel subsidie ontvangt Nederland uit EU: landbouw op plek 2 met jaarbedrag van €847 miljoen

Zoveel subsidie ontvangt Nederland uit EU: landbouw op plek 2 met jaarbedrag van €847 miljoen

Nederland heeft in 2022 ruim 2,9 miljard euro aan subsidies vanuit de Europese Commissie ontvangen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Het meeste geld ging naar onderzoek en innovatie en op de tweede plaats staat landbouw. Per hoofd van de bevolking ontvangt Nederland na Duitsland het minste aan EU-subsidies.

Van de 2,9 miljard euro aan Europese subsidies gaat 38 procent naar onderzoek en innovatie aan vooral universiteiten en hogescholen: ruim 1,1 miljard euro.

Landbouw en maritiem beleid vormen de tweede grote post met 847 miljoen euro. Dat geld wordt meestal uitgekeerd aan landbouwondernemingen.

Op de derde plek staat investeren in mensen, sociale cohesie en waarden, zoals ondersteuning van kwetsbare werkenden en werklozen. Daar ontving Nederland 265 miljoen euro voor.

Nederland is nettobetaler aan de Europese Unie

Nederland kreeg per inwoner zo’n 200 euro. Dat was op Duitsland met 169 euro na het minste van alle EU-lidstaten.

Luxemburgers ontvangen per inwoner verreweg het hoogste bedrag aan Europese subsidies, gevolgd door België en de Baltische staten. Daarna volgt het binnen de Europese Unie vaak dwarsliggende Hongarije van premier Viktor Orbán.

Lidstaten betalen ook aan de Europese Unie. Nederland betaalt net als een aantal andere landen meer aan de EU dan dat het krijgt.

Nederland droeg in 2022 per ongeveer 557 euro af. Dat is dus 357 euro meer dan de ontvangsten. Naast Nederland zijn ook onder andere Duitsland, Ierland en Zweden nettobetalers.

LEES OOK: Nederland per inwoner op 3 na rijkste land van Europese Unie – bij individuele bestedingen zit Oostenrijk iets hoger